مشاغلی که کرونا بر باد داد!

از نیمه اسفند 98 تا امروز که در اواخر اردیبهشت 99 قرار داریم ویروس کرونا روابط ما را دگرگون کرده است و اقتصاد نیمه جان کشور را بیش از پیش نا توان کرده است. اما کدام مشاغل بیشتر از همه آسیب دیدند؟

با پایان تعطیلات نوروزی و بازگشت بسیاری از کارمندان به محل کار خود اطلاعیه‌ای در رسانه‌ها انتشار یافت که حکایت از ممنوعیت فعالیت 49 کسب‌وکار کوچک تا اطلاع ثانوی داشت. مشاغلی چون آرایشگاه‌ها، خیاطی‌ها، تالارهای پذیرایی، فروشندگان موبایل، فروشندگان پوشاک، کافی‌شاپ‌ها و قهوه‌فروشی‌ها و بسیاری دیگر از جمله آنها بودند.

بیشتر بخوانید:

افزایش سود شرکت‌ها بزرگ فناوری در بحبوحه کرونا

تأثیر کرونا بر طلای جهانی

هفت راهکار برای کسب‌وکارها در روزهای کرونایی

کرونا و بازگشت به فعالیت روزمره

در چنین شرایطی با آمدن ماه مبارک رمضان و رکودی که کافی‌شاپ‌ها و رستوران‌ها در این ماه دارند فعالیت این صنف به با بیشترین ضرر همراه بود. محمدحسین ادیب استاد اسبق دانشگاه اصفهان راهکار این کسب وکارها را تنها در تاب‌ آوری بیشتر می‌داند.

کافی شاپ و رستوران

همین چندی پیش بود که یکی کافه‌های دلچسب و زیبای تهران بعد از یکماه بسته بودن به خاطر کرونا نتوانست بیش از این باز مالی تحمیل شده را تحمل کند و در نتیجه برای همیشه با همشهریان خداحافظی کرد. این سناریو برای چندین رستوران و کافی‌شاپ دیگر معروف تهران نیز تکرار شد. به جز صاحبان این املاک، نیروی کار عمده این بخش کارگران با دستمزدهای اندک هستند که با فشار ناشی از افزایش ساعات کاری مواجه‌اند. شاغلان این بخش نمی‌توانند بسیاری از توصیه‌های مبنی‌بر حفظ فاصله‌ اجتماعی را رعایت کنند و بسیاری از آنها به تجهیزات حفاظتی دسترسی ندارند.

توریسم و گردشگری

توریسم خارجی در ایران پیش از این نیز عدد قابل ملاحظه‌ای نبود. اما مسافران داخلی به رغم اخباری که در زمینه سفرهای بین استانی داده مخابره شده است بسیار کاهش یافته. بحران کرونا اصفهان و شیراز را در نوروز از مسافر نوروزی خالی کرد و اکثریت هتل‌های کشور در شهرهای بزرگ و توریستی مانند اصفهان، شیراز و حتی شهر زیارتی مشهد که همیشه مملو از زوار عراقی بود امروز خالی از مسافر شده است. این درحالی است که اکثریت این نیروی کار این بخش را زنان و جوانان تشکیل می‌دهند، حمایت از نیروی کار این بخش از اهمیت زیادی برخوردار است.

کشاورزی و دامداری

در بخش کشاورزی نیز، مانند بخش گردشگری، زنان سهم بزرگی از نیروی کار را به خود  اختصاص داده‌اند. بخش عمده‌ای از شاغلان این بخش تحت پوشش تأمین اجتماعی نیستند. اقتصاد بخش کشاورزی، به دلیل محدودیت رفت‌وآمد کارگران فصلی و اختلال در شبکه توزیع به‌شدت آسیب دیده است.

صنعت پوشاک

اشتغال در صنعت پوشاک به‌شدت تحت‌تأثیر تعطیلی کارخانه‌ها و مغازه‌ها قرار دارد. علاوه بر این، افزایش بی‌کاری و کاهش درآمدها باعث لغو سفارش‌ها یا تعلیق تولید تا حد ۸۰ درصد برای برخی از کارخانه‌های مطرح پوشاک در سطح بین‌المللی شده ‌است.

آموزش

گرچه آموزش از راه دور راهکاری موثر است برای دانش آموزان و دانشجویان است. اما این راهکار در صورتی موثر می‌بود که زیرساخت‌های آن پیشتر مهیا شده باشد. متاسفانه در استان‌ها محروم کشور نتوانستند از اپلیکیشن شاد به درستی استفاده کنند و حتی خانواده‌های مرکزنشین نیز در تهیه موبایل و تبلیت مناسب برای استفاده از این اپلیکیشن در مضیقه بودند.

به هر حال نیروی کار در این بخش نیز بسیار از کرونا متاثر شدند. مخصوصا اینکه بسیاری در مدارس غیرانتقاعی مشغول به کار هستند و با قاردادهای موقت از مزایای بی‌کاری برخوردار نیستند. این بخش، علاوه‌بر معلمان و مدرسان، شامل کادر اداری، مسئولان نظافت و غرفه‌های خوراکی نیز می‌شود.

کسب‌وکارهای کوچک

بسیاری از کسب وکارهای کوچک و مغازه‌دارها از کرونا آسیب دیدند. البته دولت خبر از بسته پیشنهادی ستاد «بررسی اثرات ویروس کرونا در تجارت» می‌دهد. در این بسته سیاست‌های تشویقی در بخش «مالیات»، «استمهال وام‌های بانکی» و «بیمه تامین اجتماعی» از سوی متولیان در نظر گرفته شده تا مشاغل خُرد آسیب دیده از کرونا، نابود نشوند. البته این بسته تنها شامل کسب‌وکارهای خُرد نیست و سیاست‌گذار برای آسیب‌دیدگی بخش‌هایی که در تجارت خارجی به دلیل کرونا صدمه دیده‌اند، مشوق‌های مشابهی تعریف کرده است.

اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید!