
بازارهای سودده در شرایط رکود
باید خود را آماده رکود اقتصادی کنیم. این چیزی است که پیش از این نیز میدانستیم. با سختترین تحریمها ایالات متحده و در کنار کاهش شدید صادرات نفت و البته ضعف ساختارهای اقتصادی اینک اپیدمی کرونا ضربه آخر را به اقتصاد درهم پاشیده ایران زد. رکود تورمی چیزی نیست که برای قشر متوسط ایران ناآشنا باشد. از اواسط دولت هشتم تا کنون اقتصاد ایران با تورم بالا و بازدهی پایین روبرو است و در سال 74 حتی به 4/ 49 درصد هم رسید. در آبان 98 نیز نرخ تورم در کشور برابر 1/ 41 درصد بود.
بیشتر بخوانید:
هفت راهکار برای کسبوکارها در روزهای کرونایی
در چنین شرایطی تکلیف قشر متوسط چیست؟ همان قشری که از بنیان مالی خوبی برخوردار نیست که بتواند تورم را تاب بیاورد و از طرف دیگر با اندوخته اندکی که دارد که میتواند او را از افتادن در دام فقر برهاند. به گفته محمدحسین ادیب کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه اصفهان خانوادههای قشر متوسط باید بتوانند 20 درصد درآمد خود را سرمایهگذاری یا ریسک کنند. در غیر این صورت در وضعیت قبلی باقی خواهند ماند. راهکار تاب آوری در شرایط رکود برای خانوارهای قشر متوسط سرمایهگذاری در بازارهایی است که در شرایط رکود نیز میتوانند سودده باشند.
1.سهام صنایع پایه
در زمان رکود ممکن است شما به بازارهای سرمایه داخی و خارجی رو بیاورید. برای فعالیت در این بازارها سهامداران باید سه توانمندی را در خود بپرورانند. نخست توانایی تحلیل فنی یا تکنیکال. در این روش با توجه به حرکت نمودارهای سهامها و پیشبینی افزایش و کاهش ارزش سهام ارزیابی انجام میگیرد. دوم تحلیل پایهای یا فاندامنتال است. روشی که با توجه به اخبار و ریزحسابرسی شرکتهایی که در بازار سرمایه حضور دارند ارزش سهام سنجیده و خرید بلند مدت انجام میگیرد. توانمندی سوم که شاید از همه مهمتر باشد مدیریت ریسک و مدیریت مالی است. در اینجا آموخته میشود که داراییها نه بر اساس احساسات آنی بلکه بر اساس اصول مدیریت ریسک سرمایهگذاری شود.
با این همه حتی در شرایط رکود شدید نیز سهام صنایع پایه کشور معمولاً سودآور هستند. بنابراین اگر میخواهید خود را در برابر شرایط رکود ایزوله کنید پیشنهاد میکنیم با آموختن سه ویژگی بالا در صنایع دارویی، پتروشیمی و نفت، فولاد و ذوب آهن، صنایع غذایی و انرژی سرمایهگذاری کنید. این صنایع بیاعتنا به شرایط اقتصادی رشد میکنند و در طولانی مدت همه آنها سودده خواهند بود.
2. خریداری سهام شرکتهای قابل اعتماد
حتماً شما نیز این خبر را شنیدهاید که در شرایط کرونا و هنگامی که شرکتهای مختلف با کاهش درآمدها روبرو شدند پنج شرکت معتبر فناوری بالاترین رشد درآمدی را داشتند. شرکتهای آمازون، اپل، گوگل، مایکروسافت و فیسبوک در سال 2020 نسبت به سال 2019 رشد درآمدی داشتند و حتی نیرو جذب کردند. چنین شرکتها و سهامهایی در بازار سرمایه زیاد هستند. با رصد اخبار و تشخیص چنین شرکتهایی میتوان در شرایط رکود نیز سود به دست آورد.
3. املاک و مستغلات
املاک نیز مانند هر کالای دیگری دچار دکود میشود و ارزش آن ممکن است حتی کاهش یابد. اما با نگاه سرمایهای میتوان با خرید مسکن و اجاره آن در وضعیت رکود نیز از درآمد مکفی برخوردار بود. مزیت مسکن این است که صاحبخانه تقریباً از درآمد ثابت ماهیانه برخوردار است. البته در وضعیت اجاره خانههای نامعقول پیشنهاد میشود موجران از رفتار منصفانهتری با مستاجران داشته باشند.
4. فلزات گرانبها
فلزاتی مانند طلا و نقره تقریباً هماندازه و یا حتی بالاتر از قیمت دلار بالا میروند. در شرایط رکود بسیاری به خرید طلا روی میآورند تا ارزش پول آنها کاهش پیدا نکند. این رویکرد را هم در بعد جهانی و هم در ایران بارها دیدهایم. هر زمان اقتصاد کشورها با وضعیت بحرانی روبرو شده است مردم و حتی سرمایهداران به سمت خرید سرمایههایی مانند طلا روی میآورند.
5. سرمایهگذاری بر روی خود
در شرایط رکود زمان بسیار خوبی است که افراد توانمندیهای و مهارتهای تازهای بیاموزند. مهارتهایی که در بازار امروز دنیا تقاضای بیشتری دارد و کارفرمایان پول بیشتری برای آن میپردازند. افزایش حقوق و دستمزدها موجب میشود که اضطراب کمتری در پرداخت اجارهخانه و یا اقساط داشته باشید. بنابراین شاید در این شرایط معقولترین راهکار توجه به خود است. این مهارتها به فراخور علاقمندی شخص بسیار گستردهاند از مهارتهای فنی در زمینه تکنولوژیهای نوین برنامهنویسی و همچنین طراحی گرافیک و انیمیشن تا آموختن زبانی تازه را شامل میشود.
سخن آخر
اکنون که اقتصاد جهانی وارد رکود دامنهدار شده است مهمترین نکته احتراز از ترس و اضطراب و توجه به عقل و خرد است. شاید فکر می کنید استراتژی شما بایستی این باشد که در زمان رکود و ارزانی بخرید و در زمان گرانی بفروشید. اما مهمترین این است که بدانید در چه زمانی و به چه بازاری وارد میشوید. آگاهی و اطلاع از بازار کلید اصلی موفقیت شما است.