
چشم انداز نوسانات ارز و طلا در هفته چهارم خرداد
دلار در صرافی رادین در شنبه 17 خرداد برابر 17 هزار 250 هزار تومان به فروش رسید. روز پنجشنبه 22 خرداد دلار در این صرافی در عدد 17 هزار و 700 تومان رسیده به کار خود پایان داد. در مقابل قیمت یورو شنبه 17 خرداد از 18 هزار و 700 تومان شروع شد و پنجشنبه در پایان هفته به عدد 20 هزار تومان رسید.
سکه نیز به تبع قیمت ارز هفته صعودی را پشت سر گذاشت. قیمت فروش سکه در ابتدای هفته برابر با هفت میلیون و 450 هزار تومان گشایش یافت. پنجشنبه برابر 22 خرداد قیمت سکه در صرافی رادین به هفت میلیون و 650 هزار تومان رسیده بود.
با وجود روند صعودی دلار، یورو و سکه هفته کم نوسانی را پشن سر گذاشتند، گرچه در انتهای هفته روند قیمتها افزایشی شد. در میان این سه بیشترین بازدهی از آن یورو است و صرافی ملی در مدت دو روز قیمت آن را هزار و 150 تومان افزایش داد.
بیشتر بخوانید:
وام هندیها قیمت طلای جهانی را بالا برد
چشم انداز هفتگی نوسانات ارز و طلا
چشمانداز هفته آینده
این عوامل در نوسان قیمت ارز در هفته آینده تاثیرگذار هستند:
1- اختلاف نرخ سنایی و بازار غیررسمی
از ابتدای خرداد ماه شاهد حضور واسطهگران در بازار ارز هستیم. کسانی که با خرید دلار از صرافی و فروش آن در بازار غیر رسمی، سودهای آربیتراژی خوبی بدست میآورند. در هفته گذشته این حضور پر رنگتر شد چراکه میانگین اختلاف قیمت دلار سنایی و بازار غیررسمی به حدود 800 تومان رسید.
البته در پایان هفته، صرافی ملی نرخ فروش دلار را به 17 هزار و 750 تومان افزایش داد اما تا زمانی که اختلاف قیمت بازار رسمی و غیر رسمی قابل توجه باشد، تقاضای سوداگری هم وجود خواهد داشت و باعث افزایش نرخ خواهد شد.
2- نقدینگی بالا در جامعه
کاهش سود بانکی سپردههای بلند مدت از 18 به 15 درصد و سپردههای کوتاه مدت از 15 به 8 درصد موجب رشد نقدینگی از ابتدای سال 99 شده است و خروج پول از بانکها، پتانسیل کافی برای رونق و افزایش قیمت در هر کدام از بازارهای موازی را فراهم میکند.
درست است که اکنون حجم پول با تشویق همه جانبه دولت به بازار سرمایه وارد شده است، اما کوچکترین بیاعتمادی در سطح جامعه از این بازار، میتواند باعث انتقال پول قابل ملاحظهای به بازارهای طلا، ارز و مسکن و نابسامانی غیر قابل مهار شود.
در اول اردیبهشت ماه دلار از قیمت 15 هزار و 350 تومان به 17 هزار و 700 تومان در 22 خرداد رسیده است. یعنی در بازه 53 روز اختلاف قیمت به دو هزار و 350 تومان شده است و بازده دلار به عدد 24/ 14 درصد رسیده است. این افزایش نشان از ورود بخشی از حجم پول به این بازار است که با رشد تقاضا بعد از بیماری کرونا و آغاز فعالیتهای تجاری و وجود نقدینگی احتمال افزایش قیمت ارز دور از انتظار نیست.
3- سیاست بانک مرکزی برای ارز صادراتی
تاکید و تشویق رئیس بانک مرکزی بر ضرورت بازگشت ارز صادراتی تا پایان تیرماه عاملی است که میتواند با افزایش حواله درهم در سامانه نیما سبب کاهش قیمت دلار شود.
4- نوسات شاخص بورس
فاکتور تاثیرگذار دیگر در قیمت ارز، بورس است که با جذب سرمایه و رشد منطقی میتواند بر تثبیت بازار ارز و طلا اثر بگذارد.
5- قیمت طلای جهانی
عامل قابل تامل دیگر، قیمت طلای جهانی است که مستقیم بر بازار ارز و طلا تاثیر میگذارد. آنچه شاهد آن هستیم کاهش رشد اقتصادی کشورها و توجه سرمایهگذاران به این بازار است که میتواند سبب رشد قیمت انس و در پی آن بازارهای داخلی ایران شود.
تهیه و تنظیم: واحد تحلیل و توسعه رادین