
پیشبینی قیمت نفت تا پایان سال
ویروس کرونا تأثیر خود را روی اقتصاد جهانی گذاشته است و محک اساسی آن را کاهش میزان مصرف جهانی نفت کشورهای صنعتی است. حال با زمزمههایی مبنی بر موج دوم کرونا ترس بازارهای انرژی را فراگرفته است و قیمت نفت برنت ایالات متحده دوشنبه همین هفته 2 درصد کاهش یافت و به قیمت 07/ 38 دلار به معامله شد. البته امروز سهشنبه 16 ژوئن قیمت نفت برنت افزایش یافت و به بالای 40 دلار رسید.
تا لحظه تنظیم این مقاله قیمت نفت در بورسهای جهانی به صورت زیر است:
نفت خام (WTI) |
37.74 |
نفت برنت |
40.43 |
نفت اوپک ایران |
35.06 |
نفت موریان امارات |
38.55 |
نفت سبک بصره |
43.61 |
نفت سبک عربستان |
37.79 |
بعد از سقوط بزرگ قیمت نفت در نتیجه کاهش تقاضا و رکود جهانی بازارهای جهانی به ویژه چین و ایالات متحده برای نخستین مرتبه قیمت طلای سیاه به زیر صفر سقوط کرد. پس از آن بود که در مارتنی صعودی که هفت هفته به طول انجامید قیمت نفت دوباره جان گرفت.
در هفتههای گذشته بنا به دلایل بنیادی طلای سیاه 11 درصد کاهش یافت. مثلاً شاخص نفت برنت از 40/ 43 دلار به 73/ 37 دلار رسید و وست تگزاس اینترمدیت از محدوده 40 دلار به 53/ 36 رسید.
عوامل بنیادین تأثیرگذار در قیمت نفت
عرضه نفت بدون حمایت از طرف مصرف کننده در مدار 40 دلار باقی نخواهد ماند. در سمت عرضه تولید کنندگان اوپک با کاهش عرضه به 6/ 9 میلیون بشکه نفت در روز تلاش خود را برای بالا نگه داشتن قیمت نفت انجام دادند اما در سمت تقاضا هنوز درخواست جهانی به 100 میلیون بشکه نفت مربوط به قبل از اپیدمی نرسیده است.
دو بانک جهانی گزارشهایی را در مورد قیمت نفت در سال 2020 ارائه دادهاند. در گزارش بانک گلدمن ساکس با اشاره به دو عامل اساسی مسیر نامشخص اقتصاد در آینده و ذخیرهسازی بیش از حد طلای سیاه پیشبینی میشود که قیمت نفت بالای 40 دلار باقی نخواهد ماند.
به جز این بانک به دو عامل کوتاهمدت نیز اشاره میکند. نخست سود کرک اسپرد بنزین است. منظور از کرک اسپرد (Crack Spread) فاصله میان قیمت یک بشکه محصول تولیدی پالایشگاهی و یک بشکه نفت خام دریافتی در پالایشگاههای سراسر جهان است. در حال حاضر کرک اسپرد بنزین پایین آنده است و اختلاف معناداری با قیمت بنزین دارد. به عبارتی میتوان قیمت قیمت بالای 40 دلار با حاشیه سود بنزین همخوانی ندارد.
عامل دوم شیب بسیار ملایم رشد تقاضای نفت خام در بازارهای جهانی است. پیشتر گمان میشد در صورت بازگشت رونق به اقتصاد کشورها پس از بحران اپیدمی ویروس کرونا، جهان به رشد جهشی تقاضا روبرو خواهد شد. اما این اتفاق نیفتاد و تقاضا در جهان رشد بسیار ملایمی داشت. به همین دلیل بعید مینماید که قیمت دلار به بالای 40 دلار برسد.
بانک بارکلیز نیز در گزارش جداگانهای به رشد قیمت نفت در سه ماهه چهارم سال جاری میلادی پرداخته است و پیشبینی کرده قیمت نفت در این بازه زمانی به بالای 40 دلار خواهد رسید. دلایلی که در این گزارش آمده نخست افزایش تقاضا در نیمه دوم سال 2020 و دوم کاهش میزان ذخیرهسازیها است.
گرچه اول پیشبینی میشد که تا پایان سال جاری هر بشکه نفت 37 دلار معاملا بشود اما با توجه به شرایط محاسبه بانک بارکلیز این است که قیمت نفت به 41 دلار برسد. یعنی ارزیابی این بانک این است که در نیمه دوم سال قیمت نفت چهار دلار افزایش یابد.
اخبار جدید ذخایر آمریکا
البته با توجه به نگرانی از شروع موج دوم کرونا امیدواری به افزایش تقاضا کاهش یافته است. اخباری نیز مبنی بر افزایش ذخایر نفت آمریکا منتشر شده است که آنها را 500 هزار بشمه در روز ارزیابی میکند. گرچه در هفتههای گذشته محدودیتهای قرنظینه در ایالات متحده کاهش یافته است و کسبوکارها دوباره رونق گرفتهاند اما میزان مصرف سوخت در این کشور شاید تحت تأثیر ناآرامیها تغییری نکرده است.
با کاهش تولید نفت در آمریکا برای نخستین بار از سال 2005 تا کنون دکلهای نفتی ایالات متحده به زیر 200 حلقه کاهش یافتند. هماکنون تعداد حلقههای دکلهای نفتی در آمریکا به 109 حلقه رسیده که کمترین میزان در 15 سال اخیر است.
در تحلیل نهایی پیشبینی میشود که شاخص برنت در سال جاری میلادی در حدوده 37 تا 45 دلار در نوسان خواهد بود. اما این محدوده قیمتی بدون کمک رسانی از سوی تقاضا برآورده نخواهد شد. به عبارتی کوچکترین ضربه ای از سمت تقاضا باز هم نفت برنت را به زیر 40 دلار باز می گرداند.