10 توصیه به دارندگان سرمایه‌های کوچک

10 توصیه به دارندگان سرمایه‌های کوچک

حتماً شما هم آن عکس معرف را دیده‌اید. همانی که محل شروع ابرشرکت‌های فناوری آمریکایی را نشان داده است. جف بیزوس ثروتمندترین مرد جهان کار خود را از گاراژ خانه خود در شهر بلویو در ایالت واشنگتن آغاز کرد. بیل گیتس و دوست و همکار او پل آلن نیز نهاد شرکت مایکروسافت را از گاراژی در شهر تولد جف بیزوس یعنی آلبوکرکی در ایالت نیومکزیکو پایه ریزی کردند. داستان شرکت‌های بزرگی مانند گوگل، اپل نیز مشابه است.

اگر گمان می‌کنید این آرزوها تنها در ینگه دنیا برآورده می‌شود شما را به خواندن داستان زندگی اصغر قندچی پدر صنعت کامیون‌سازی ایران و عبدالرحیم جعفری بنیانگذار موسسه انتشاراتی امیرکبیر دعوت می‌کنم.

بنابراین برای آرزوهای بزرگ سرمایه اولیه از اهمیت ثانویه‌ای برخوردار است و آنچه اهمیت دارد نخست علاقه، دوم ایده درست و سوم پشتکار است. اگر برای تاسیس و بنیان‌گذاری کسب و کار خود سرمایه اندک اولیه را جمع آوری کرده‌اید این مقاله مناسب شما است. در اینجا 10 توصیه برای شما داریم که متفاوت از توصیه‌های مالی است.

اگر این 10 مورد پاسخ دهید در صورتی که با آگاهی به منابع و محدودیت‌های مالی وارد عرصه شوید بی‌شک موفق خواهید شد.

1- فقط کاری را شروع کنید که به آن علاقه دارید

بسیاری در اقتصاد امروز ایران شانس خود را در بازارهای مختلف امتحان می‌کنند. همانگونه که دلالان زمانی به بازار ارز وارد شده و زمانی سرمایه خود را برداشته به بازار مسکن و خودرو می‌روند برخی از کارآفرینان نیز با مشاهده  یک یا چند نمونه‌های موفق زمانی وارد کسب‌وکارهای دیجیتال می‌شوند و در صورت شکست سرخورده شده و به ساخت‌وساز کوچ می‌کنند. از آنجا که ساخت‌وساز نیز به شکل دوره‌ای دچار رکود می‌شود پس از مدتی به فکر صنعت توریسم و گردشگری می‌افتند.

این اشتباه‌ترین شکل سرمایه‌گذاری است. برای آغاز کار باید به آن کار عشق ورزید. به گونه‌ای که بتوانید همه زندگی و زمان خود را صرف شغل خود کنید. اگر به شغل خود که از آن کسب درآمد می‌کنید علاقه نداشته باشید در آن خبره هم نخواهید شد.

2- مهارت‌های جدید بیاموزید

تنها در کاری به صورت خویش فرما ورود کنید که پیش از آن مهارت‌های فنی را آموخته باشید. امروز با وجود صدها سایت آموزش از راه دور و هزاران موسسه آموزش فنی به راحتی می‌توان آموزش‌های لازم را به دست آورد. توصیه اکید ما این است که از نظر مهارت‌های فنی خود را توانمند کنید اما وقتی صحبت از بنیان‌گذاری حرفه‌ای می‌رود چه بهتر این است که آموزش‌های مدیریتی و مالی در حد کفایت را نیز به آموزش‌های خود بیفزایید.

3- همکاری با افراد موفق

پیش از اینکه کار خود را شروع کنید حداقل پنج سال در شرکت موفق یا زیر نظر شخص توانمندی مهارت‌های لازم را بیاموزید. اینگونه با بحران‌های احتمالی و نکات ریز و درشتی که در کار ممکن است پیش آید آشنا خواهید شد. به یاد داشته باشید مهارت از علم متفاوت است. شما حتی اگر به علوم کامپیوتر کاملاً آگاهی داشته باشد اما مهارت‌های بازار ندانید با زیروبم‌های کدنویسی در سال‌ها دست و پنجهنرم نکنید برنامه نویس ماهری نخواهید شد.

بنابراین عشق و دانش و مهارت سه اصلی است هر کسب و کار تازه‌ای باید بر آن استوار شود.

4- روحیه خودتان را نبازید

اقتصاد بالا و پایین دارد. در پنج سال گذشته عضو سه استارت‌آپ مختلف بوده‌ام که هر سه شکست خورده‌اند. بنابراین باید خود را با شرایط سخت اقتصادی آماده کنید. به یاد داشته باشید که منطق بازار این است که برای سرمایه‌گذاری اولیه شما یک ریال هم ارزشی قائل نیست گرچه سرمایه‌‌گذاری اولیه اساس کار شما خواهد بود. آنچه بازار برای آن هزینه می‌پردازد و برای شما آورده دارد خدماتی است که در پی آن سرمایه‌گذاری اولیه به مشتریان ارائه می‌شود. ممکن است در راه بنیان‌گذاری حرفه‌ای بارها مجبور به بازبینی در رویکرد خود شوید و بازار با شما همراهی نکند. باید آمادگی روحی رویارویی با هر رویدادی را داشته باشید، از رکود اقتصادی تا رقبای اقتصادی بی‌اخلاق و یا قبول شکست به دلیل استراتژی اولیه نادرست.

5- به امور مالی توجه کنید

کار شما به جز تولید یا ارائه خدمات در مقام بنیان‌گذار شرکت مدیریت است. مدیریت در ابتدای امر با موضوعات مالی مانند کارمزد معاملاتی و کارمزد مالیاتی نیز باید توجه کند. توصیه ما این است که قوانین این حوزه را به دقت بخوانید چرا که در مراحل اولیه حسابداری و سرکشی به اطلاعات مالی و مالیاتی بر عهده خود شما است.

6- قوانین را مطالعه کنید

به جز قوانین مالیاتی و نکات مرتبط حسابداری شرکت‌های تازه تاسیس،  بایستی به قوانین تخصصی حوزه کسب و کار تخصصی خود نیز آشنا شوید. مثالی راهگشا در این زمینه قوانین مرتبط با بازارهای دیجیتال هستند. سایت‌ها و فعالیت در این بازار نوظهور باید از سه نوع جواز مرتبط با خود را تهیه کنند: مثلاً نماد اعتماد الکترونیک، نشان ملی ثبت رسانه‌های دیجیتال و عضویت اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی.

7- تغییر شیوه کسب و کار

بازارهای کسب و کار چنان در حال تغییر است که در فعالان در بایستی حداقل هر شش سال در شیوه مدیریت و کسب و کار خود تغییر ایجاد کنند. در غیر این صورت از روند بازار بازخواهند ماند. مثال نوکیا در این زمینه برای همه آشناست. برندی در زمینه گوشی‌های همراه که زمانی تمامی بازار جهان را در قبضه خود داشت اما با آمدن گوشی‌های هوشمند اندک اندک از گردونه کنار گذاشته شد و اینک سهم کوچکی از کیک بازار را دارد. همراهی نکردن با تغییر شیوه بازار تنها برای نوکیا روی نداده است. برندهایی مانند آتاری، دوربین‌های پولاروید، شارپر و ده‌ها برند دیگری به دلیل همراهی نکردن با بازار دیگر حضور ندارند. این اتفاق برای شرکت‌های کوچک هم روی می‌دهد. برای همین در دروه‌های شش ساله و ده ساله به فراخور کسب و کار شرکت‌ها باید در شیوه فعالیت خود تغییر دهند و خود را به روزرسانی کنند.

8- اطلاعات کامل از رقبا

هر چه میزان اطلاعات شما از رقبا و بازار بیشتر باشد به شکل آگاهانه‌تری به بازار وارد خواهید شد. کسب اطلاع ار رقبا و پیگیری بازار کسب و کار خود را همیشه در برنامه داشته باشید. آنها چه کرده‌اند و با چه مشکلاتی مواجه شده‌اند و چه مزایایی نسبت به شما دارند.

9- قیمت‌گذاری درست

به یاد داشته باشید که قیمت کالا و خدمات را شما تعیین نمی‌کنید. بلکه در اقتصاد آزاد این میزان عرضه و تقاضا و منطق بازار است که خود را بر شما تحمیل خواهد کرد. بنابراین با توجه به رقبا قیمت خود را درست محاسبه کنید.

10- مشتری‌مداری

این همان چیزی است که بسیاری از کسب و کارها در کشور ما ضعف دارند. برخورد درست با مشتری و خدمات پس از فروش یکی از خدماتی است که شما را از رقبا متمایز خواهد کرد و عواید و سود آن دست آخر به شرکت بازخواهد گشت.  

 حال کاغذ را بردارید و راهکارهای حضور خود در بازار را بر اساس این اصول ده‌گانه بسنجید. اگر در هر یک از این اصول با مشکل روبرو بودید در آینده حتماً دچار ضرر و زیان خواهید شد. آگاه باشید تاسیس شرکت کار ساده‌ای است اما نگهداری آن بسیار مشکل است و تعداد انگشت شماری از شرکت‌های موفق می‌شوند بیش از یک نسل دوام داشته باشند.

اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید!