
رشد تقاضا قیمت نفت را بالا برد
در هفته گذشته قیمت نفت بار دیگر به مدار 40 دلار بازگشت. این افزایش قیمت در پی گزارشهایی از رشد تقاضای نفت در چین و صنایع آمریکا بود.
پس از دورهای که به دلیل ترس بازار از موج دوم کرونا، قیمت برنت روند منفی را تجربه کرد، انتشار چهار گزارش مبنی بر رشد تقاضا در چین و بازارهای خردهفروشی آمریکا رونق را به معاملات طلای سیاه بازگرداند.
شاخص نفت برنت روز دوشنبه برابر با 37.90 دلار بود و این رقم با افزایشی 12 درصدی در پایان هفته به 42.19 رسید. همچنین نفت وست تگزارس اینترمدیت تحت تأثیر اخبار مثبت بازار خردهفروشی 10 درصد افزایش یافت و از 36 دلار در ابتدای هفته به 39.70 دلار در پایان هفته رسید. یعنی در مرز 40 دلار قرار گرفت. حال سوال این است که بازار نفت روند مثبت خود را ادامه میدهد و در این قیمت تثبیت میشود یا خیر.
گزارشهای افزایش تقاضای نفت خام
در افزایش قیمت نفت چهار گزارش تأثیر گذار بودند که همگی حکایت از افزایش تقاضای نفت خام در بازارهای جهانی داشتند.
گزارش آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی میکند که تقاضای روزانه نفت خام در سال 2020 به 91.7 میلیون بشکه افزایش خواهد یافت. گفتنی است تحت تأثیر اپیدمی ویروس کرونا تقاضای نفت خام کاهش محسوسی یافته و در حال حاضر به زیر 90 میلیون بشکه در روز رسیده است. انتشار گزارش آژانس موجب افزایش سه درصدی قیمت نفت در روز چهارشنبه شد.
گزارش دوم مربوط رونق در بازار خردهفروشی ایالات متحده بود. انتشار این گزارش سبب شد شاخص وست تگزاس در روز چهارشنبه رشد چهار درصدی را تجربه بکند. پیش از این بازار خرده فروشی آمریکا رکود بیسابقهای را تجربه کرده بود و در ماه گذشته 12 درصد از بازار از دست رفته به حالت قبل از کرونا بازگشت. در بخش غیرخوراکی از جمله فروشگاههای الکترونیکی این بازگشت 23.7 درصد بود. بر اساس آمار یک سوم بازار خرده فروشی به بخش آنلاین و کسب و کارهای دیجیتال منتقل شده است. استراتژی خرید اینترنتی یکی از ابزارهایی بوده است که در این مدت کوتاه خردهفروشی آمریکا را نجات داده است.
سومین گزارش مربوط به گمرکات چین است. اطلاعات گمرکی چین نشان میدهد که در ماه می (ماه میلادی گذشته) واردات نفت خام به بالاترین حد خود بعد از اپیدمی کرونا رسیده است. در این ماه 11.3 میلیون بشکه نفت به چین وارد شده است که نسبت به ماه پیش از آن 15 درصد بیشتر است. با این آمار میتوانیم استناد کنیم که اقتصاد چین در حال بازگشت به دوران پیش از کرونا است. احتمالاً این روند در اینجا ختم نخواهد شد و طبق پیشبینیها در ماه آینده میلادی واردات نفت خام به 14 میلیون بشکه نفت خام در روز برسد. این به معنای افزایش 20 درصدی تقاضای نفت خام در دومین اقتصاد بزرگ جهان است.
چهارمین عامل انتشار اخبار پایبندی اعضای اوپک پلاس به توافق کاهش تولید نفت در سطح روزانه 9.6 میلیون بشکه نفت بود. این توافق در ماه آوریل حاصل شد و تا حدودی از اثرات منفی ویروس کرونا بر قیمت نفت کاست. البته هچنان نمی توان گفت نفت در قیمت 40 دلار تثبیت شده است.
گفتنی است جدیدترین اظهارنظر وزیر انرژی روسیه حکایت از این دارد که سقف تقاضای نفت خام تا 2021 در همین محدوده باقی خواهد ماند. بر اساس گفتههای الکساندر نواک نمیتوان در سال 2020 امید داشت که سطح تقاضا به دوران پیش از کرونا زمانی که مصرف روزانه طلای سیاه بیش از 100 بشکه در روز بود برسد و باید تا سال 2021 صبر کرد.
احتمال نفت بالای چهل دلار!
این همه نشان میدهد که گرچه افزایش قیمت نفت به 40 یا 45 دلار محتمل است ولی برای اینکه نفت به 50 دلار برسد احتمالا باید دو یا حتی سه سال صبر کرد. البته خطوط مقاومتی 43، 46 و 48 دلار نیز در مسیر قیمت نفت برنت ترسیم شده است. این همه تنها در صورتی است که اخبار منفی نفت و مازاد بر تقاضا بر روی قیمت نفت تأثیر نگذارد. به هر روی تا زمانی که میزان تقاضا در بازارهای جهانی تثبیت نشود نمیتوان بر روی ثبات قیمت نفت اطمینان یافت.