هوش مصنوعی و شرکت‌هایی بدون مدیر میانی

هوش مصنوعی و شرکت‌هایی بدون مدیر میانی

نقش مدیر در شرکت چیست؟ ارائه راهبرد کلان و هماهنگی کارکنان برای بازدهی بهتر. مدیر در صدر هیات مدیره رهبری شرکت را برمی‌گزیند تا به شکلی تخصصی نقش نظارتی و مسئول بهره‌وری بالاتر کارکنان باشد. کسی که در دوره‌هایی نیز باید تصمیماتی تعیین‌کننده برای شرکت بگیرد و با خلاقیت کارآفرینی کرده و منابع جدیدی را به شرکت تزریق کند. همچنین مذاکره با مشتریان و نیروهای خارج شرکت و سخنگویی شرکت نیز بر عهده مدیر است.

خوب حال بیاییم به این لیست نگاهی بیندازیم: رهبری، نظارت، بهره‌وری، کارآفرینی، مذاکره کننده، ایجاد شبکه و توانایی در جذب و تخصیص منابع مالی. چنین کسی باید مهارت‌های درک انگیزه افراد و تحلیل شرایط را داشته باشد. سوال این است که آیا فناوری می‌تواند در آینده شرکت‌ها را از وجود مدیر بی‌نیاز کند؟

ابر هوشمند و هوش مصنوعی

ابر هوشمند و هوش مصنوعی فناوری‌های مدرنی هستند که در چابکی و نوآوری فعالیت‌های شرکتی اثرگذار هستند. هوش مصنوعی می‌تواند تحولاتی که معمولاً زیر نظر یکی از مدیران در شرکت اتفاق می‌افتد را به شکل بهینه‌تری اجرایی کند. آیا ما به گفته «آن کروگ» مدیر منابع انسانی شرکت تایم اکستندر (TimeXtender) با نسل تازه‌ای از مدیران روبرو هستیم؟ آماری که کروگ در این رابطه ارائه می‌دهد بسیار جالب است.

آیا تیم‌ها می‌توانند خود را مدیریت کنند؟

جواب کرگ به این سوال مثبت است. مدیریت آینده باید بیش از این انعطاف پذیر، ترقی‌خواه و نوآور باشد و خودآگاهی و هوش احساسی خود را تقویت کند. در این مسیر رهبری تیم‌ها باید به مسیری برسید که از افراد خودشان مدیریت خود را برعهده بگیرند و در مسیر پیش بروند. به عبارتی در آینده با استفاده از ابزارهای فنی چون هوش مصنوعی و همچنین تقویت هوش احساسی افراد و خودآگاهی، رهبری و مدیریت گروه‌ها به کنار خواد رفت.

تیم‌های خودمختار که هر یک مسوولیتی در رهبری فنی، مدیریت، برنامه‌ریزی، اجرا و تولید برعهده دارند. چنین کاری بدون نظارت و دخالت رده‌های میانی انجام خواهد گرفت. این کار مزایای بسیاری دارد: از یک سو توانمندسازی اشخاص برای خودمدیریتی و برعهده گرفتن مسوولیت و دیگری افزایش روحیه برای رسیدن به هدف و نتیجه مشترک است. کارکنانی که می‌خواهند پا را فراتر گذاشته و مدیریت و خود و شرکت خود را بسازند.

تغییر مسیر سرمایه‌داری

این گفته کرگ در راستای سخن آلن دوباتن فیلسوف سوئیسی- انگلیسی است که در جمع تعدادی از کارآفرینان و دارندگان کسب و کارهای موفق گفت: «سرمایه‌داری تا کنون در برآورده کردن نیازهای ابتدایی بسیار موفق بوده است. همان نیازهایی که در کف هرم مازلو به آن اشاره شده. نیازهایی مانند خوراک و پوشاک و مسکن در سطحی بالاتر امنیت.» البته دوباتن می‌داند این نیازها نیز برای همه برآورده نشده بلکه تنها بخشی از مردم این نیازها را با کیفیت بالاتر دریافت کردند. او ادامه می‌دهد: «اما سرمایه‌داری باید از این پس به راس هرم مازلو نگاه کند. نیازهای اجتماعی، نیاز به احترام و از همه مهمتر خودشکوفایی»

پیش بینی کرگ با استفاده از هوش مصنوعی و ابر هوشمند درواقع به سمت بهره‌مندی از فناوری و با دیدگاه سرمایه‌دارانه به سمت خودشکوفایی کارکنان است. در این میان البته کارمندانی این محیط انطباق بیشتری می‌یابند که با فرهنگ کاری جدید همخوانی بیشتری داشته باشند.

فرهنگ سازمانی خودمختار از جمله لازمه‌های کاری است که کارکنان در ابتدای امر باید نسبت به آن آگاه باشند. این فرهنگ سازمامی با کارآموزی نیز عمق خواهد یافت. به نظر می‌رسد گروه‌ها مدیریت انسانی در آینده روش‌های خلاقانه‌تری برای استخدام افراد بایستی تدبیر کنند.

فرهنگ سازمانی آینده

در فرهنگ سازمانی آینده این خصوصیات اهمیت پیدا می‌کند: خلاقیت، کار تیمی، هم افزایی، چابکی، همکاری، منحصربه فردبودن.

باید در این محیط بار دیگر پرسیده شود ارزش چیست و هدف استراتژیک حلقه‌های سازمانی کدام است؟ باید دید که چگونه می‌توان به هدف رسید.

فناوری در فرهنگ سازمانی جدید نقش اساسی بازی می‌کند. بسیار از مشاغل به شکل دورکار خواهد بود و کارکنان ممکن است در مناطق مختلفی از جهان به یکدیگر در یک تیم باشند. در این شرایط جلسات آنلاین و پلتفورم‌های همکاری و مدیریت پروژه اهمیت دارد.

همچنین یادگیری مداوم خصلتی است که در فرهنگ سازمانی آینده باید نهادینه شود. به گفته کرگ «بخشی از زمان‌های کاری روزانه را به افزایش داوطلبانه مهارت‌های زندگی و یادگیری اختصاص داده‌ایم. ما این مطلب را از بسیاری از جویندگان شغل می‌شنویم که فرهنگ سازمانی ما، آنها را جذب خود کرده است.»

این را در کنار دیگر اطلاعاتی بگذارید به گفته پروفسور عباس رجبی فر، استاد ایرانی دانشگاه ملبورن استرالیا 65 درصد کودکان امروز در مشاغلی در آینده کار خواهند کرد که هنوز ابداع نشده است. بنابراین آنچه در این محیط مهم است نه بازآموزی دانسته‌های گذشته بلکه خلاقیت و نوآوری در دانسته‌های اکنون است.

اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید!