
9 روش موثر برای مدیرت ریسک
منظور از مدیریت ریسک در بازار سرمایه چیست؟ این سوالی است که امروز که 50 میلیون کد بورسی صادر شده است و بسیاری در این بازار حضور دارند بیشتر اهمیت پیدا میکند.
از نظر علمی در مدیریت ریسک، مخاطرات و تردیدها برای شرکت و یا سرمایه فردی تشخیص داده میشود و سپس ارزیابی و اولویت بندی میشوند. این مخاطرات و تردیدها بنا بر منابع اقتصادی و دیگر منابعی که شخص یا شرکت در اختیار دارد رصد شده و کنترل میشوند تا تاثیر آنها کاهش یابد.
مدیریت ریسک از مباحث بسیار پراهمیت در هر کسب و کار و تجارتی است. اگر شما در بازار سرمایه یا بورس ایران تنها مدیریت ریسک را به خوبی انجام بدهید و روشهای تحلیل تکنیکال و فاندامنتال اطلاع زیادی نداشته باشید میتوانید احتمال ضرر در معاملات را بسیار کاهش دهید. این موضوع در دیگر کسب و کارها نیز صادق است. گفته اند و درست هم گفته اند که مدیریت ریسک درست و اصولی بازگشت سرمایه را برای شما تضمین میکند و از شرکت و یا فرد را در موقعیتهای اضطراری نجات میدهد.
روی هم رفته 9 راهکار برای مدیریت موثر ریسک معرفی شده است که شامل پنج گام و چهار روش است. گامها را همه شرکتها باید بپیمایند اما در چهار روش بر اساس استراتژی شرکت و سلیقه فرد رویکرد متفاوت خواهد بود.
گام اول: شناخت ریسک
ریسکها شامل هر روند و رویدادی است که موجب مساله برای شرکت و فرد و یا منفعت برای رقبا شود. تشخیص ریسک از مرحله شناسایی علل داخلی ایجاد مشکل و منابعی که برای رقبا دارد شروع میشود. ریسکها میتوانند داخلی یا خارجی باشند. خبر خوب این است که نرم افزارهای خوبی در زمینه مدیریت پروژه هستند که میتوانند تا ضریب بالایی ریسکهای احتمالی را تشخیص دهند.
گام دوم: تحلیل ریسک
زمانی که ریسک شناسایی شد حال میتوانید تاثیرات بالقوه آن را بر روی رفتار مشتریان، شرکت خودتان، داراییتان یا دیگر عامل ارزیابی کنید.
گام سوم: ارزیابی اثر ریسک
حالا وقت این است که میزان تاثیرات ریسک شناسایی شده را بسنجید. این ارزیابی میتواند تصویری از میزان شدت ریسک و تهدیدی که نسبت به پروژه، شرکت و یا داراییتان دارد به دست آورید و در مقابل آن تاکتیک مشخصی را طراحی کنید. همچنین شما میتوانید اندازه اثرگذاری هر کدام از ریسکها را نیز درجهبندی کنید و نیروی خود را برای مقابله در برابر تهدیدها تقسیم کنید.
گام چهارم: مقابله با ریسک
از آنجا که شما با مجموعهای از ریسکها روبرو هستید که هرکدام شدت خود را دارد، میتوانید با بدترین سناریو آغاز کنید و خود را برای مقابله با آن آماده کنید. بپرسید که چگونه میتوان مخاطرات این ریسک را کاهش داد و اثرات منفی آن را کم کرد. یا چگونه میتواند تهدیدها را به فرصت تبدیل کرد. در این مرحله ارزیابی ریسک و اقدامات پیشگیرانه و درنظرگرفتن احتمالات اهمیت دارد. شما باید خود را به گونهای آماده کنید که دچار شگفت زدگی نشوید و در مقابل هر پیشامدی راهکاری پیش رو داشته باشید.
گام پنجم: رصد ریسک
در این مرحله شما شناخت کاملی از ریسک و یا ریسکها دارید و میدانید اگر رویدادی خارج از برنامه به وقوع بپیوندد چه برنامهای در برابر آن خواهید داشت. رصد ریسک شامل مشاهده متغیرهای وابسته به آن است. را رصد این متغیرها بزرگی و نزدیکی ریسک را متوجه خواهید شد و سپس مجموعه اقدامات مقابلهای را در برابر آن انجام میدهید. زمانی که متغیرها به مرحلهای رسیدند شما میتوانید ماشه اعمال زنجیرهای عملیات اصلاحی و مقابله با ریسک را بزنید.
حالا در برابر امواج ریسکهای احتمالی و تهدیدهای آنها ما راهکارهایی دارید. روی هم رفته چهار روش برای مقابله تهدید و مدیریت ریسک پیشنهاد شده است که بر اساس مخاطرهآمیز بودن آن درجه بندی میشوند.
استراتژی های مقابله با ریسکها در بازارهای مالی
1-اجتناب
بهترین سناریو برای دورزدن ریسک این است که کلاً از آن اجتناب کنید. اما با محرومیت خود از همه فعالیتهای دارای خطر شما موقعیتهای بسیاری را نیز از دست میدهید. در واقع موقعیتهای پرسود در موقعیتهای پرریسک ایجاد میشود. این به استراتژی شما بازمیگردد که چقدر میخواهید در وضعیت مخاطرهآمیز غوطه بخورید و با آن بازی کنید.
2-کاهش ریسک
کاهش ریسک نیازمند تغییرات کوچکی در وزن ریسک و پاداش بعد از پروژه یا کار دارد. برای کاهش ریسک باید در روند و برنامه اجرایی و عملیاتی، خواه استراتژی خرید سهام از بورس باشد و یا آغاز کسب و کار اینترنتی و یا هر حرفه دیگری تغییراتی را ایجاد کرد. این رویکرد ممکن است پاداش و سود شرکت و دارایی شما را کاهش دهد اما شرکت و سرمایه شما را تهدیدات حفظ کرده و از ورود در فعالیتهای بسیار مخاطرهآمیز جلوگیری میکند.
3- تقسیم ریسک
میتوان وزن ریسک را بین چند شریک تقسیم کرد. اینگونه همه از مزایای حضور در بازارهای پرریسک بهرهمند شده و هم از وزن ریسک کاسته میشود. به عبارتی ریسک در این شیوه برون سپاری میشود.
4- قبول ریسک
این روش برای ریسکهای کوچک پیشنهاد میشود. در اینجا شرکت و یا فرد از ظرفیت پذیرش ریسک بهرهمند از و با این فرض به مصاف تهدید میرود. در بهترین سناریو ریسک را از سر میگذراند و پاداش را میگیرد و در بدترین سناریو ضرر میکند ولی ظرفیت ضرر ایجاد شده را دارد.