
چشمانداز نوسان ارز و سکه در هفته جاری
بازار ارز به مرز 23 تومان رسیده است. به این ترتیب ارزش پول ملی از ابتدای سال تا کنون 30 درصد ارزش خود را از دست داده است.
روند صعودی ارز و سکه از ابتدای سال آغاز شده است و همچنان ادامه دارد. در این نوشتار وضعیت هفته پیش بازار و چشمانداز هفته جاری را بررسی میکنیم.
گشایش قیمت دلار در ابتدای هفته در بازار رسمی ، با نرخ 19 هزار و 100 تومان و قیمت پایانی در روز پنجشنبه 22 هزار و 200 تومان ثبت شد. در این مدت، قیمت یورو از 22 هزار تومان به 24 هزار و 300 تومان و سکه از 9 میلیون و 600 هزار تومان به 10 میلیون و 530 هزار تومان رسید.
هفته گذشته هر سه مارکت دلار ، یورو و سکه در مدار صعودی قرار داشتند زیرا صرافی ملی با جهش قیمت 2 هزار و 700 تومانی دلار و دو هزار و 900 تومانی یورو در ابتدای هفته (نسبت به پایان روز کاری هفته دوم تیرماه) رشد قابل توجهی در ارز بازار رسمی ایجاد شد.
دلیل نوسانات بازارها در هفته گذشته
برای پیشبینی نوسانات طلا و ارز، برخی عوامل موثر بر آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
- محبوبیت سرمایهگذاری در بازار انس در مقابل بازار نفت اگرچه طی هفتههای اخیر تحت تاثیر کاهش عرضه گروه نفتی اوپک پلاس، قیمت آن بهبود یافته است اما با شیوع موج دوم ویروس کرونا در جهان، همچنان تقاضای نفت رشد قابل توجهی نداشته و نتوانسته از 44 دلار بگذرد و این در حالی است که نرخ طلای جهانی بعد از 11 سال از مقاومت هزار و 800 دلار عبور کرد و در روز جمعه تا هزار و 810 دلار هم رسید.
با توجه به شرایط کنونی اقتصاد جهان و تشدید نا اطمینانی در بین سرمایه گذاران، انتظار میرود قیمت فلز با ارزش طلا همچنان در مدار صعود باقی بماند و با تاثیری که بر طلای ایران دارد، نرخ سکه و آبشده و در پی آن دلار هم افزایش یابد.
- تقاضای احتیاطی و سوداگری در بازار ارز و طلا از ابتدای سال جاری کاهش نرخ سپرده های بلند مدت و کوتاه مدت بانکی از یک سو و انتظار تورمی بالای 40 درصد در سطح جامعه از سوی دیگر سبب شده است بازارهای موازی و در راس آن بازار سرمایه رونق قابل ملاحظهای بگیرد. حجم بالای نقدینگی و تمایل مردم در تبدیل ریال به دارایی با ارزش در ماههای اخیر دلیل نوسانات بازارها است. در 21 اردیبهشت برای اولین بار در ایران سکه به کانال هفت میلیونی و دلار از کانال 15 هزار تومان به 16 و تا پایان ماه به کانال 17 هزار تومانی وارد شد که یکی از محرکهای اصلی در این تغییرات، رشد پرشتاب و بیسابقه شاخص بورس بود.
رشد بازار سرمایه بنا بر علتهای ذکر شده موجب نوسان در بقیه بازارهای موازی شد و این روزها شاهد ورود و تثبیت دلار در کانال 22 هزار تومانی هستیم.
آنچه در بهبود وضعیت اقتصادی کشور اثر گذار است: افزایش صادرات نفتی و غیرنفتی و محصولات پتروشیمی،
رونق تولید و گسترش روابط اقتصادی با کشورهاست.
- بازگشت ارز حاصل از صادرات به سامانه نیما و رشد حواله درهم که به صورت مستقیم بر قیمت ارز بازار اثر میگذارد و میتواند سبب کاهش قیمت شود.
تهیه و تنظیم : واحد تحلیل توسعه صرافی رادین