
ده کشور مناسب برای شروع استارتآپ
تاسیس و گسترش شرکت در در هیچ جای جهان و در هیچ زمانی کار سادهای نبوده است. اما کشورهایی هستند که با قوانین و زیرساخت مناسب شرایط را برای کارآفرینان سادهتر میکنند و اقتصاد خود را رونق میبخشند. مشکلات نوظهور نیاز به راهحلهای منحصربهفردی دارد که استارتآپها بهتر میتوانند آنها را حل کنند. در سالهای اخیر استارتآپهای موفقی ظهور کردند که عملاً توانستند مسألهای را برای قشر بزرگی از مردم حل کنند. لینکداین، اوبر و ایربیاندبی از جمله استارتآپهای موفق بوده است.
متغییرهایی مانند سرمایهگذاری خطرپذیر در ایجاد بستر مناسب برای ظهور استارتآپها نقش دارند. به همین دلیل کشورهایی توانستهاند امنیت سرمایه را ایجاد کنند و ضریب ریسکپذیری سرمایهگذاران را افزایش دهند در این زمینه موفقتر بودهاند. در این مقاله به بررسی کشورهایی میپردازیم که توانستند بستر خوبی برای سرمایهگذاری در استارت آپها ایجاد کنند.
ژاپن
بازار تجارت و سرمایه ژاپن در جهان به محافظهکاری و افکار سنتی مشهور است. با این همه افکار عمومی نسل جدید مدیران تغییر کرده و به سمت اکوسیستم در حال رشد استارتآپها جذب شده است. در سال 2018 دولت برنامه دوراندیشانه و بزرگی را ترتیب داد که بر اساس آن بیست شرکت بزرگ جدید تا سال 2023 در کشور تاسیس خواهند شد. به گفته وزیر اقتصاد ژاپن در حال حاضر 10 هزار استارتآپ در این کشور فعالیت میکنند. توسعه استارتآپها جزو برنامههای این کشور است. تکیه اصلی بر روی نیروی انسانی دانشگاهی و با مهارت بالای تکنولوژیک است که در صنایعی مانند رباتیک و الکترونیک در جهان پیشرو هستند. شرکتهای مرکاری (Mercari)، هاچیتاما (Hachitama) و اسمارت نیوز (SmartNews) نمونهای از استارتآپهای موفق ژاپن است.
آلمان
معروف بود که در گذشته شرکتهای آلمانی به دست فارغالتحصیلان مدارس بازرگانی آلمان، با سرمایه تاجران آلمانی تاسیس میشدند تا برندی آلمانی برای برای مردم آلمان تولید کنند. اکنون شرایط تغییر کرده است. مردم از سراسر دنیا به این کشور میآیند تا شرکتهای بینالمللی را تاسیس کنند و تاجران و سرمایهگذاران از سراسر جهان به این تجارت فراخوانده میشوند.
چهارمین اقتصاد بزرگ جهان و اولین اقتصاد اروپا، محیط مناسبی برای انواع و اقسام استارتآپها ایجاد کرده است. فرهنگ بازرگانی شفاف و نیروی انسانی ماهر و سرمایهگذاری مناسب در کشوری که عموم مردم انگلیسی را به راحتی زبان مادری خود صحبت میکند، آلمان را به زمینی حاصلخیز برای توسعه استارتآپها بدل کرده است. مشخصههایی که شرکتهای چندملیتی را به این کشور کشانده و در کنار آن تخصصها و مهارتهای مختلف که در کشور خود جایی برای عرصه ندارند راهی آلمان شدهاند. ساوندکلود (SoundCloud)، کلو (Clue) و تریواگو (Trivago) سه نمونه موفق از استارتآپهای آلمانی است.
ایالات متحده آمریکا
آیا رویای آمریکایی هنوز زنده است. با نگاهی به زندگی بسیاری از آمریکاییها مانند استیو جابز و مارک زوکربرگ به این نتیجه میرسیم که نیازی نیست که تحصیلات درجه یک در دانشگاههای برتر آمریکا داشته باشید تا به استارتآپی با میلیونها دلار درآمد برسید؟ یک ایده ناب کافی در کنار کار سخت و عزم راسخ برای موفقیت کافی است.
فرهنگ کارآفرینی، تلاش و توسعه با فرهنگ آمریکایی عجین شده است. به جز منطقه سیلیکونولی در جنوب شهر سانفرانسیسکو که قطب شرکتهای تکنولوژیک و استارتآپها است؛ بسیاری دیگر از مراکز دیگر در شهرهای آستن، نیویورک، سن دیگو و آتلانتا در توسعه فرهنگ کارآفرینی آمریکا نقش داشتند. آنها مشوق خوبی برای سرمایهگذارانی هستند که میخواهند در این فضای کارآفرینی نفس بکشند. فقط به این نامها نگاه کنید تا بتوانید به تأثیر آمریکا در فضای استارتآپها پی ببرید: گوگل (Google)، فیسبوک(Facebook)، اوبر(Uber)، آمازون(Amazon).
سوئیس
اگر به دنبال خلاقیت هستید به سوئیس بروید. این کشور با تاریخچهای طولانی در سرمایهگذاری بر روی تحقیق و توسعه جای خوبی برای خلق و توسعه ایدههای جدید است. کشوری در قلب اروپا که به سهولت تجارت با دیگر مناطق و استخدام نیروی انسانی برای ایجاد استارتآپ را میسر کرده. در سالهای اخیر شهر زوگ سوئیس به مرکزی برای ارز دیجیتال (Cryptocurrency) و استارتآپهای مبتنی بر بلاکچین (Blockchain) تبدیل شده است. کسانی که در بازار رمزارزها فعالیت میکنند حتماً با نامهای اتریوم (Ethereum) و دیفینی (Dfinity) آشنایی دارند. این شهر به دهکده ارزهای دیجیتالی شهرت یافته است. بر اساس گزارش سایت بیزینس اینسایدر هماکنون بالغ بر 400 شرکت در زوگ فعالیت میکنند که منحصراً به حوزههای مختلف ارزهای دیجیتالی میپردازند.
بریتانیا
از میان هر 10 شرکت سرمایهگذاری ریسک پرخطر، 7 شرکت در بریتانیا مستقر هستند. دفتر مرکزی 37 درصد شرکتهای نوپای اروپا در بریتانیا قرار دارند. شرکتهای تکنولوژیک برای استخدام نیروی ماهر از میان 2.1 میلیون نفر متخصص و کارمند بخش اقتصاد دیجیتال مشکلی نخواهند داشت. البته تهدیدها و اخبار منفی نیز در این کشور بر روند سرمایه تاثیر منفی میگذارد. مهمترین آنها طرح خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، معروف به برگزیت است. طرحی که جلوی آینده حضور و سرمایهگذاری چندملیتی علامت سوال بزرگی میگذارد. به هر حال دومین اقتصاد قدرتمند اروپا عرصهای نیست که سرمایهگذاران فراموش کنند. با حضور استارتآپهای مانند ریولت (Revolut)، ترانسفروایز (TransferWise) و پرکباکس (Perkbox) که از جمعیت عظیم انگلیسی زبان دنیا سود میبرند، سرمایهگذاری در این بخش میتواند بازدهی بالایی داشته باشد.
کانادا
بازار کارآفرینی کانادا به شدت در حال توسعه است و رویدادهای زیادی در این حوزه اتفاق میافتد. این کشور 6 قطب اقتصادی دارد: تورنتو-واترلو، مونترال، ونکوور، اوتاوا، کبک و ادمونتون. این کشور توسعه یافته، وسیع و کم جمعیت در چندین حوزه پیشرو است:
- فین تک
- تکنولوژیهای بهداشتی و سلامت
- هوش مصنوعی
- تحلیل و آنالیز داده
- صنایع پیشرفته و روباتیک
- صنعت بازیسازی
- بلاکچین
- امنیت مجازی
نیروی متخصصی که از سراسر جهان در این کشور گردآمده است، ارز قابل دادوستد، دسترسی آسان به ایالات متحده، اعتبارات مالیاتی تحقیق و توسعه، همه بستری را برای تأسیس و توسعه استارت آپها در کانادا فراهم کردهاند. قوانین تجاری در این کشور بسیار برای کارآفرینی راه را هموار کردهاند. برخی از معروفترین استارتآپها در این کشور عبارتند از هاتسوت (Hootsuite)، شاپی (Shopify) و کیک (Kik).
سوئد
در سال 2015 شرکتهای نوپا در سوئد دوبرابر شدند. بر اساس مطالعات جدید بین سالهای 2000 و 2014 این کشور توانسته است از 263 محصول تولیدی شرکتهای فناوری 23.7 میلیارد دلار سرمایه جذب کند. شهرهای استکهلم، مالمو و گوتنبرگ از فضای پویای کسب و کار در این کشور بیشترین سود را میبرند. نیروی کار تحصیلکرده این کشور نه تنها در زمینه تکنولوژیک مهارت دارد بلکه و به زبانهای مختلف مسلط است و جایی مناسب برای شرکتهای چندملیتی است. مالیات در سوئد گران قیمت است و دولت این کشور آن را صرف رفاه اجتماعی شهروندان خود کرده است. این موضوع به کارآفرینان اجازه میدهد که دست به ریسکهای بزرگ بزنند.
بازار داخلی کشور سوئد کوچک است و شرکتها میبایست از ابتدا هم خود وقف بازارهای بینالمللی کنند. نمونهای از استارتآپهای سوئدی عبارتند از اسپاتیفای (Spotify)، کلارنا (Klarna) و شرکت موجانگ (Mojang) که تولیدکننده مایندکرافت (Minecraft) است.
کره جنوبی
از سال 1960 کره جنوبی روند رشد فزایندهای داشته و این رشد هیچگاه متوقف نشده است. کشوری که 40 سال پیش کشوری جهان سومی به حساب میآمد هماکنون هفتمین صادرکننده جهان و یازدهمین اقتصاد بزرگ جهان است. اکوسیستم استارتآپها در این کشور بسیار رونق دارد و از 2 هزار استارتآپ در سال 1999 به 30 هزار در سال 2015 رسیده است. کرهجنوبی در سال 2017 برابر 2.38 میلیارد و در سال 2018 برابر 3.42 میلیارد دلار در زمینه استارتآپها سرمایهگذاری کرد. نتیجه آن تعدادی از استارتآپهایی هستند که امروز از شهرت جهانی برخوردارند. کوپانگ (Coupang)، بلوهول (Bluehole)، و ال پی کاسموتیک (L&P Cosmetic) از جمله استارتآپهای موفق کره جنوبی هستند.
استرالیا
بر اساس مطالعات ردهبنده استارتآپ بلینک، استرالیا پنجمین کشور دوستدار استارتآپ در جهان است. این کشور همچنین بیشترین نرخ کارآفرین زن را در جهان دارد. در بین سالهای 2016 و 2017 نرخ رشد استارتآپها در استرالیا نسبت به اروپا و ایالات متحده آمریکا بیشتری بود. کمک هزینههای دولتی زیادی در این زمینه وجود دارد که از سوی دولت مرکزی و محلی به کارآفرینان اعطا میشود. 57 درصد از استارتآپها در این کشور به دست نسل اول و یا دوم مهاجران درست ایجاد شده است و 20 درصد نیز از متخصصان بینالمللی تشکیل گرفته شده. نامهای آشنایی چون کانوا (Canva)، آتلاسان (Atlassian) و ایروالت (Airwallex) همگی شرکتهای استرالیایی هستند.
سنگاپور
نشریه معروف انترپرنئور (Entrepreneur) در سال 2018 جزیره کوچک سنگاپور را بهشت کارآفرینان نامید. این شهر-کشور بسیار متراکم اما مرفه شاهراهی است که 600 میلیون سکنه جنوب شرق آسیا را به هم وصل میکند. دولت این کشور قوانین و یارانههای مختلفی را برای کمک به کارآفرینان و فعالان استارتآپی ایجاد کرده است. شرکتهای سرمایهگذاری ریسک پرخطر و شرکتها و موسسات یاریدهنده متعددی در زمینه تاسیس استارتآپ در این کشور وجود دارد. گرب (Grab)، گارنا (Garena) و لازادا (Lazada) چند برند استارت آپی معروف سنگاپور هستند.