ویروس کرونا برای ساعت‌ها در هوا باقی می‌ماند

ویروس کرونا برای ساعت‌ها در هوا باقی می‌ماند

گرچه مطالعات اولیه ویروس کرونا، ویروسی سنگین محسوب می‌شد که به فوریت به زمین می‌افتد اما تحقیقات جدید نشان می‌دهد این ویروس در ذرات کوچکی تنفسی نیز قرار دارند که می‌توانند برای ساعت‌ها در هوا معلق بمانند. برای همین ریسک‌ سرایت ویروس کرونا در فضاهای سربسته بسیار بالا است. اما می‌توان با بهره گیری از راهکارهایی، شانس ابتلا را کاهش داد. در این مقاله نگاهی به زندگی روزانه شهروندان و احتمال ابتلا در فضاهای مختلف می‌پردازیم.

بر اساس این تحقیقات اگر همه افرار از ماسک استفاده کنند و همچنین تهویه مطبوع درست استفاده شود شانس ابتلا به ویروس بسیار کاهش می‌یاید. تهویه مطبوع باید به گونه‌ای باشد که هوای محیط بسته را جایگزین کند و ویروس‌های سبک منتشرشده در هوا را به بیرون منتقل کند. در مکان‌هایی که برای از تهویه مطبوع بی‌بهره هستند می‌توان درهای پنجره‌ها و درهای اتاق را بازگذاشت.

فرد مبتلا در مهمانی

در تصویر زیر نمایی از جمع شش نفره در اتاق پذیرایی نشان داده شده‌اند که یکی از آنها به ویروس کرونا مبتلا شده است. نزدیک به 31 درصد بیماران اسپانیایی، از چنین جمع‌هایی دوستانه و خانوادگی به ویروس مبتلا شده‌اند.

بر اساس شبیه‌سازی‌های انجام شده اگر این شش نفر، بدون ماسک و تهویه مطبوع چهار ساعت در کنار هم بشینند، همگی به ویروس کرونا مبتلا خواهند شد.

اگر همگی این شش نفر ماسک استفاده کنند بعد از چهار ساعت شانس ابتلا به ویروس به 4 نفر دیگر کاهش پیدا می‌کند.

اگر تهویه مطبوع نیز در محل روشن شود. مثلاً یکی از پنجره‌ها و در باز شود با وجود زدن ماسک، شانس ابتلا به یک نفر کاهش می‌یابد.

آنچه مشخص است ویروس از راه هوا نیز منتقل می‌شوند. این یعنی صحبت کردن و تنفس نیز می‌تواند عامل انتقال ویروس شود. گرچه سازمان کنترل و جلوگیری از بیماری‌‎ها در ایالات متحده، ریسک ابتلا به ویروس از طریق آئروسل‌های ناشی از حرف زدن و تنفس را کمتر می‌داند. این مطالعات یکبار دیگر توسط سازمان کنترل و جلوگیری از بیماری‌‎های اتحادیه اروپا نیز انجام گرفته و تایید شده است. در نهایت ائروسل‌های ناشی از صحبت‌کردن و نفس کشیدن ذرات بسیار سبکی هستند که عملکردی مانند دود در هوا دارند.

آئورسل‌ها ذراتی کوچکتر از 100 میکرومتر هستند که برای ساعت‌ها در هوا باقی می‌مانند. در عوض ذرات دراپلت سنگین‌تر هستند که ابعاد آنها به بیش از 300 میکرومتر می‌رسد و معمولاً لحظاتی پس از انتشار به زمین می‌افتند. آئورسل‌ها بعد از پخش شدن در هوا برای ساعت‌ها در هوا منتشر می‌شوند و می‌توانند در همه قسمت‌های فضای بسته منتشر شوند.

تصویر بالا سه سناریو برای آئورسل‌ها در فاصله اطراف شخص مبتلا دیده شده است. در مورد اول شخص آرام زمزمه می‌کند و با تنها نفس می‌کشد. بعد یک ساعت تراکم ویروس در اطراف شخص مشخص است. اگر فرد مبتلا حرف بزند تراکم ویروس 10 برابر خواهد شد. اگر همان فرد شروع به فریاد زدن کند و یا آواز بخواند تراکم ویروس 50 برابر زمانی خواهد بود که فرد ساکت است.

فرد مبتلا در رستوران

جایی که بیشترین احتمال ابتلا به ویروس وجود دارد رستوران‌ها و مکان‌های عمومی است. معمولاً در رستوران‌ها، کافی‌شاپ‌ها و مکان‌های مشابه به صورت متوسط 27 نفر جمع می‌شوند. به همین دلیل احتمال حضور ناقل ویروس کرونا در این مکان‌ها بیشتر است جمع‌های دوستانه و خانوادگی است. مثلاً پس از نمونه‌برداری از کلوبی در شهر کوردوبای اسپانیا، 73 تست مثبت کرونا ثبت شد.

تصویر زیر رستورانی با فضای نسبتاً بزرگ نمایش داده شده که به اندازه 50 درصد ظرفیت خود مشتری گرفته است. همانطور که می‌بینید کسی ماسک نزده است و تهویه مطبوع نیز خاموش است. در این فضا یک نفر به ویروس کووید 19 مبتلا است.

در بدترین سناریو بعد از چهار ساعت 14 نفر در این شرایط به ویروس کرونا مبتلا می‌شوند.

اما اگر مشتریان و کارکنان ماسک پوشیده باشند این آمار به 8 نفر کاهش پیدا می‌کند.

اگر اصول ایمنی رعایت شوند و مشتریان و کارکنان ماسک زده و تهویه مطبوع نیز روشن باشد ریسک ابتلا به یک نفر کاهش می‌یابد.

ابتلا در مدارس

طبق تحقیقی در اسپانیا احتمال ابتدای در مدارس برابر 6 درصد است. اما بر حسب اینکه فرد ناقل و یا مبتلا دانش‌آموز است و یا معلم نحوه انتشار ویروس کرونا کاملاً تغییر می‌کند. معلم‌ها بسیار بیشتر از دانش‌آموزان حرف می‌زنند و بیشتر نیز صدای خود را بلند می‌کنند. نحوه تعامل معلم‌ها می‌تواند شانس ابتلا و انتشار ویروس را بسیار بالا ببرد. طبق گزارش مرکز تحقیقات ملی اسپانیا مدارس حتماً باید به سیستم تهویه مطبوع مجهز باشند و دانش‌آموزان و و معلمان نیز باید ماسک بپوشند.

فرض کنید کلاسی با 24 دانش آموز داشته باشیم و معلم کلاس ناقل ویروس کوووید 19 باشد.

بعد از دو ساعت بدون استفاده از ماسک و بدون تهویه مطبوع 12 نفر در کلاس به ویروس مبتلا خواهند شد.

اگر همه در کلاس ماسک بپوشند ریسک ابتلای دانش‌آموزان به ویروس به 5 نفر کاهش می‌یابد. در واقعیت امر میزان ریسک ابتلای دانش‌آموزان بر اساس دوری و نزدیکی به فرد مبتلا و یا ناقل ویروس تغییر می‌کند.

اگر تهویه مطبوع در کلاس روش شود، خواه این تهویه مطبوع به صورت سیستم‌های فنی و یا بازکردن درها و پنجره‌ها  باشد شانس ابتلا بسیار کاهش می‌یابد. البته بایستی هر ساعت یک بار کلاس باید تخلیه شود تا هوای کلاس کاملاً عوض شود.

گفتنی است در طی این تحقیقات و شبیه‌سازی، همه المان‌ها در بیشتری فاصله از یکدیگر قرار گرفته بودند و احتمال ابتلا بر اثر دراپلت‌های ناشی از سرفه و عطسه وجود نداشت. به همین در این شبیه‌سازی تنها ابتلا بر اثر آئروسل‌های ناشی از صحبت کردن و تنفس کردن منظور شده است.

اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید!