
سرانجام واکسن کرونا
قدمی اساسی برای پایان بر کابوسی که میرود تا به یکسالگی خود را جشن بگیرد. تست اولیه واکسن کرونا در موفقیت آمیز بوده است و بر اساس گفته متخصصان شرکتهای فایزر (Pfizer) و بیو.ان تک (BioNTech) با تزریق این واکسن 90 درصد افراد در برابر ویروس کووید 19 ایمن میشوند.
دستاورد فایزر و بیو ان ت چیست؟
بر اساس اطلاعاتی که تا کنون منتشر شده است آخرین مرحله آزمایش بر روی واکسن که شامل سه فاز بوده با موفقیت انجام شده است. فاز سوم آزمایش، حساس ترین مرحله تست واکسن است و بسیاری از گروههای تحقیقاتی تولید واکسن در این مرحله شکست میخورند.
در این واکسن قسمتی از کد ژنتیکی ویروس به بدن تزریق میشود و این موجب تقویت سیستم ایمنی در برابر ویروس خواهد شد. تا کنون 43 هزار نفر در سه مرحله آزمایشی، واکسن را دریافت کردهاند و نمونه نگران کنندهای گزارش نشده است.
چه زمانی واکسن ویروس کرونا آماده عرضه میشود؟
به گفته شرکت فایزر تا پایان سال جاری میلادی 50 میلیون دوز از این واکسن تولید خواهد شد. تولید شرکت تا پایان سال 2021 به 1.3 میلیارد دوز خواهد رسید.
اینکه چه کسانی ابتدا واکسن را دریافت خواهند کرد به این بازمیگردد که ویروس در چه مناطقی بیشتری گسترش یافته است و واکسن در این مناطق چه زمان در دسترس خواهد بود. هماکنون دولت بریتانیا 30 میلیون دوز واکسن را سفارش داده است و 10 میلیون دوز واکسن نیز تا پایان سال 2020 وارد این کشور خواهد شد.
به گفته کارشناسان واکسن به صورت گسترده تا میانه سال 2021 در اختیار عموم نخواهد بود.
واکسن چینی در راه ایران
از طرفی اخباری از چین به رسانهها مخابره شده است که در چین نیز واکسن کرونا تولید شده است. به گفته رئیس شرکت داروسازی سینوفارم چین تا کنون 100 هزار نفر واکسینه شدهاند و 56 هزار نفر آنان نیز سفر خارجی داشتند. هیچ کدام از موارد واکسینه شده علائمی منفی دال بر ابتلا به کرونا را نشان ندادند.
این شرکت نیز قرار است در سال جاری میلادی 100 میلیون دوز واکسن را تولید کند. این میزان در سال 2021 به یک میلیارد دوز خواهد رسید.
پیش از این سفیر چین در ایران اعلام کرده بود هرگاه کار تولید و توزیع واکسن به اتمام برسد، این واکسن در اختیار ایران قرار خواهد گرفت.
چند نفر به واکسن نیاز دارند؟
تخمین این موضوع بسیار دشوار است. مخصوصاً اینکه هنوز از تأثیر قطعی ویروس بیاطلاع هستیم. گفته میشود بین 60 تا 70 درصد جمعیت جهان باید در برابر ویروس ایمن شود تا از گسترش بیشتر آن جلوگیری شود. به عبارتی چند میلیارد نفر باید واکسن را بزنند و این در صورتی است که واکسن به خوبی عمل کند.
همه افراد به واکسن پاسخهای یکسان نمیدهند. کسانی که بیشتر از همه در برابر ریسک ابتلا به ویروس قرار دارند افرادی در سنین بالاتر هستند. از طرفی تاریخ ثابت کرده است که واکسن در برابر افراد پیر تأثیرگذاری کمتری دارد. سیستم ایمنی افراد در سنین بالا به خوبی پاسخ نمیدهد و این موضوع را هر ساله در فصل سرما و همه گیر شدن آنفولانزا مشاهده میکنیم.
این مشکل را شاید بتوان به افزایش دوز واکسن و به موازات آن استفاده از داروهای شیمیایی حل کرد.