
آزادسازی سهام عدالت و خوندل خوردن بیشتر سهامداران...
به گزارش رادین، از اوایل خرداد امسال موضوع آزادسازی سهام عدالت مطرح شد، اتفاقی که برای بسیاری از سهامداران خوشایند محسوب میشد. اما با آغاز این روند مشخص شد مشکلاتی شامل تاخیر در فروش و واریز پول سهام عدالت، خطا در وارد شدن به پنل کارگزاری، فروش بدون اجازه 30 درصد دوم و... وجود دارد.
آزادسازی درست صورت نگرفت
در میان برخی رسانهها این موضوع مطرح شد که آزادسازی به درستی رخ نداده است، به عنوان مثال روزنامه خراسان در مقالهای نوشت: آزادسازی به معنای آن است که فرد بتواند با اختیار و در قیمت دلخواه، سهم یا کالای در اختیار را بفروشد، اما در نحوه فعلی آزادسازی، عملا بسیاری از اختیارات و حقوق مالکیت از افراد سلب شده است. این موضوع فقط یک برگ از مصیبت نامه آزادسازی سهام عدالت است. چرا که تاخیر قابل توجه در واریز پول حاصل از فروش سهام در کنار نوسانات شدید قیمت ها در بورس موجب وارد آمدن ضرر به بسیاری از سهامداران شد و متاسفانه کسی هم پاسخ گو نیست!
سهام ارزنده شد؛ امکان فروش نبود!
این شیوه از آزادسازی باعث شد تا سهامدارانی که ارزش سهامشان از 500 هزار تومان به محدوده 20 میلیون تومان رسید نتوانند از مزایای آن استفاده کنند. بسیاری از افرادی که در این مقطع سفارش فروش سهامشان را دادند، دریافتیهای کمتری داشتند.
برای این مشکل برخی یک راه حل را انتقال حقوق مالکیت به افراد میدانند و در جمع سهامداران هم کم نیستند کسانی که مایلند یکبار دیگر فرصت ثبت نام و ویرایش برای چگونگی مدیریت سهامشان به آنها داده شود.
اهمیت این موضوع زمانی آشکار میشود که افراد بدون اعمال قدرت مالکیت بر سهامشان متحمل ریسکها بازار هم میشوند.
سهامداران غیر مستقیم هم بلاتکلیف
روزنامه خراسان در همان مقاله در نقد شیوه مالکیت مستقیم سهام عدالت نوشت: نکته فاجعه بارتر این است که هم اکنون شرکت های سهام عدالت استانی برخی استان ها بازگشایی شده و سهامداران مستقیم می توانند با اختیار خودشان سهام خود را بفروشند یا به آن بیفزایند اما سهامداران روش مستقیم همچنان از اولین حقوق مالکیت محرومند و برای فروش باید وکالت بدهند تا شاید طی چند ماه در قیمت نامعلوم فروش برود و مبلغی طی چند قسط به حسابشان واریز شود.
خراسان کنایهای هم حواله مسئولان کرده است و نوشت: این نحوه مدیریت آزادسازی سهام عدالت، دقیقا مردم را یاد افعال معکوس مسئولان می اندازد! جایی که ارزانی معنای گرانی می دهد و روش غیرمستقیم به معنی روش مستقیم است!
روند کند پذیرهنویسی شرکتهای سرمایهگذاری استانی
البته شیوه غیر مستقیم هم خالی از اشکال نبوده است، یکی از اصلیترین مشکلات در این بخش روند کند پذیرهنویسی و ورود این شرکتها به بورس است. مشکلات در این بخش به حدی است که بسیاری از سهامداران ترجیح میدهند آنها هم شیوه مستقیم مدیریت سبد سهام را بهعهده بگیرند.
موضوعی که محمود حسنلو، مدیر فنی سهام عدالت در گفتوگو با تجارت نیوز آن را امکان پذیر ندانسته است چرا که مهلت آن تمام شده است و کارهایی بر اساس ثبتنامهای اولیه برای شرکتهای سرمایهگذاری استانی انجام شده است.
یک استدلال برای واگذار نشدن قابلیت معامله کل سهام
در حال حاضر 60 درصد از سهام عدالت قابل فروش است و سهامداران در هر دو روش میتوانند تا سقف 60 درصد از ارزش سهامشان را بفروشند، ولی در روش غیرمستقیم فعلا فقط سهامداران استان خراسان جنوبی میتوانند نسبت به فروش سهام اقدام کنند. سهامداران مستقیم هم به راحتی به حقوحقوقشان نمیرسند.
شاید استدلال مسئولان این باشد که با واگذاری کامل اختیار فروش، ممکن است در بورس فشار فروش ایجاد شود و ... در این خصوص کافی است وضعیت سهام عدالت را در روش غیرمستقیم در استان های بازگشایی شده مورد بازبینی قرار بگیرد. بررسی فوق نشان میدهد که فشار فروشی وجود ندارد، علاوه بر آن بانکها و کارگزاریها هم ناگزیر به ارسال سفارش فروش در سامانه هستند.
حداقل از خود سهامدار یک نظرسنجی کنید
شاید بد نبود از خود سهامداران در خصوص انتقال سهام مورد نظرشان نظرسنجی شود بعد طبق درخواست همه یا بخشی از سهام در اختیار افراد باشد تا نسبت به معامله آن تصمیمگیری کنند. کسانی هم که متقاضی فروش وکالتی بودند در دسته دیگر قرار می گرفتند. در این شرایط هم حقوق مالکیت و نفس آزادسازی بهتر اجرا می شد و هم سطحی از عدالت در فرایند فروش برقرار می شد.باید منتظر ماند و دید که آیا این مشکلات و مسائل باقی مانده (مثل قابل معامله شدن بخش غیربورسی سهام عدالت) تا قبل از آزادسازی ۴۰ درصد بعدی برطرف خواهد شد یا همین روند معیوب ادامه خواهد یافت؟
پاسخ متولیان سهام عدالت
البته متولیان در حوزه سهام عدالت در پاسخ به نقدهای مدیریت مستقیم سهام عدالت تاکید دارند سهامداران باید برای رفع مشکل از کارگزاری یا بانک مسئول در قبال فروش سهام درخواست گزارش کنند. در صورت هرگونه مشکل تلفنهای 1569 به صورت گویا شکایتها را ثبت میکند. اتفاقی که در پیگیریهای رسانهای مشخص شده این تلفن هم سرویسدهی مناسبی ندارد.
بیش از 46 میلیون نفر ذینفع سهام عدالت
گفتنی است مدیریت سبد سهام عدالت به دو صورت است که انتخاب آن در زمان ثبتنام بر عهده سهامداران گذاشته شد. در روش مستقیم خود سهامدار امکان معامله سهامش را دارد که مجموع دارندگان سهام به این شیوه 20 میلیون نفر است، تعداد افرادی که روش غیر مستقیم را برای مدیریت سهام انتخاب کردهاند هم قریب به 26 میلیون 500 هزار نفر میشوند. این افراد مدیریت سبد سهام خود را به شرکتهای سرمایهگذار استانی واگذار کردهاند. به عبارتی سهامدار شرکت محسوب میشوند و خود این شرکتها از 19 مرداد ماه در بورس پذیرش شدند و حدود 12 شرکت هم تاکنون وارد بورس شدهاند.