
بالاخره دلار ارزان میشود؟
بعد از چند روز نوسان و افزایش قیمت دلار، مجدد یکی دو روزی میشود که قیمت این ارز بینالمللی در داخل در مسیر کاهش قرار گرفته است. در لحظه نگارش این گزارش قیمت خرید هر دلاردر صرافیها 24 هزار و 720 تومان و قیمت فروش آن 25 هزار و 820 است. این در حالی است که قیمتها در بازار آزاد هم فاصله چندانی با قیمت صرافیها ندارد.
تاثیر صحبت روحانی بر قیمت دلار
در میان اخبار آنچه طی 24 ساعت گذشته بیشترین تاثیر را بر قیمت دلار گذاشته است، اظهارات حسن روحانی، رئیس جمهور است که صحبت از پیروزی مقاومت ملت ایران مقابل دشمنان جمهوری اسلامی ایران کرد و ابراز امیدواری کرد زمینههای بهبود شرایط اقتصادی مردم فراهم شده است.
روحانی گفت: با وجود لطمات و صدمات سختی که به اقتصاد کشور وارد شد، دولت با حمایت و همکاری مردم اجازه نداد تحریم کنندگان به اهداف شوم خود برسند.
البته امروز صبح هم روحانی مجدد صحبت از پیروزیهای ملت ایران کرد که احتمال میرود این اظهارات هم درشرایط بازار تاثیراتی داشته باشد.
زمزمه کاهش قیمت دلار تا 20 تومان
آنچه این روزها باعث نگرانی دارندگان حجمهای بالای دلار شده است، موضوع کاهش قیمتهاست. با نوسانهای کاهشی این یکی دو روز زمزمه کاهش قیمت دلار تا مرز 20 هزار تومان قوت گرفته است. هرچند هنوز دلار از ناحیه مقاومت قیمتی 24 هزار تومان پایینتر نیامده است تا این گمانهزنی بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.
معاملهگران این روزها از افت احتمالی بیشتر قیمتها نگران هستند و از سویی نسبت به افزایش مجدد قیمتها امیدوار هستند. تجارت نیوز در گزارشی در این رابطه نوشت: موقعیت ذهنی دوگانه اجازه نمیدهد که تصمیم مشخصی برای خرید و فروش خود بگیرند. به نظر میرسد آن ها به دنبال عبور دلار از یک حمایت یا مقاومت خاص باشند و پس از آن با توجه به این اتفاق، موقعیت خود را تنظیم کنند.
کسی دنبال خرید بلند مدت نیست
آنچه این روزها در بازار مشخص است اینکه معاملهگران به دنبال خریدهای بلند مدت نیستند و هنوز ارزیابیها از شرایط بازار ادامه دارد. برخی در بازار هنوز نوسانگیری میکنند اما به نظر میرسد چنانچه بازارساز بتواند دامنه تغییرات قیمت را محدود کند احتمالا این گروه هم از بازار خارج میشوند.
کاهش شاخص دلار در جهان
در مقیاس جهانی میتوان گفت سیگنالهای کاهشی ارزش دلار در برابر سایر ارزهای بینالمللی هر روز در حال پر رنگتر شدن است و این موضوع را میتوان در عقب نشینی شاخص دلار در بازارهای جهانی هم مشاهده کرد.
امروز دربازار شاخص دلار (که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی اندازهگیری میشود) با 023 درصد کاهش در سطح 92.433 واحد بسته شد. همچنین دلار در برابر فرانک سوئیس هم عقبنشینی کرد و نرخ برابری هر فرانک سوئیس معادل 1.098 دلار اعلام شد. (نرخها بر اساس ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک است.)
احتمالا تعطیلی کرونا کاهش قیمت را کند میکند
در حالی که در بازار ایران معاملهگران ارز علاوه بر رصد تحولات و اخبار داخلی به شاخصهای جهانی هم توجه دارند، طی چند هفته اخیر شاخص ارزش دلار اغلب منفی بوده است و قیمت دلار در بازارهای جهانی در شیب نزولی قرار داشته است.
بنابر یک ارزیابی تضعیف دلار در بازارهای جهانی و روی کار آمدن بایدن میتواند باعث کاهش قیمت دلار در بازار شود، البته این مشروط به این است که سیاسیون ایران همراهی با تحولات بینالمللی نشان دهند. به این موضوع باید افزود قرار است از اول آذرماه تعطیلات کرونایی هم در پیش است و به همین دلیل اگر کاهش قیمت دلار ادامهدار باشد آهنگ آن سریع نخواهد بود.
تداوم اثر تحریم بر قیمت دلار
از نگاه حسن خانی، پژوهشگر اقتصادی یک دلیل کاهش نرخ ارز در این روزها به انتظارات مربوط است، در حالی که او معتقد است انتظارات در زمره عوامل بنیادین نیستند و تا زمانی که در عرضه و تقاضای حقیقی تغییری رخ ندهد، توقع تغییر با ثبات نرخ ارز منطقی بهنظر نمیرسد.
خانی در بخشی از یادداشت خود که در فضای رسانهای منتشر شده است، درباره افزایش قیمت ارز طی چند سال اخیر اینگونه مینویسد: مهمترین علت افزایش بیسابقه نرخ ارز در کشور، کاهش بیسابقه در درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت و پایداری تقاضای روزافزون برای واردات است نه سفته بازی چند دلال خرد. به خصوص در زمانی که پس از خوش بینیهای ناشی از برجام، واردات انواع کالاها به کشور طی سالهای ۹۵ و ۹۶ اتفاق افتاده بود. با همین استدلال کاهش پایدار نرخ ارز نیز در گروی تطبیق عرضه و تقاضاست و اثر متغیرهایی چون انتظارات از تغییر سیاسی تا مادامی که تغییری در متغیرهای واقعی ایجاد نشود، کوتاه مدت و ناپایدار خواهد بود.