
چشمانداز مثبت و منفی قیمت هر اونس طلای جهانی
طلای در بازارهای جهانی این روزها از وضعیت مشخصی برای پیشبینی برخوردار نیست. هفته گذشته این فلز گرانبها بازدهی 0.17 درصد را نشان داد در حالی که در هفته قبلتر بازدهی آن منفی 0.22 درصد بود. طی این هفتهها طلای جهانی بیش از همه تحت تاثیر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و کشف واکسن کرونا توسط شرکت فایزر و مدونا بوده است.
البته افزایش تعداد مبتلایان به کرونا هم بر اخبار مرتبط با قیمت طلای جهانی تاثیر قابل توجهی داشتند.
بیتکوین در مسیر جایگزینی طلا
در حالی که طی این چند هفته بازار جهانی طلا نامشخص بود، اوضاع برای بیتکوین متفاوت بود، و به مسیر صعودی خود تا 16 درصد دیگر ادامه داد. از نگاه تحلیلگران این پیشرفت بیت کوین به این دلیل است که سرمایهگذاران فعالیت در این بخش را امن میدانند و دلیل دیگر این است که تصمیم سیستم پرداخت آنلاین PayPal برای استفاده از این رمز ارز در پلتفرم خود آینده آن را روشن کرده است.
در برخی تحلیلها آمده است که نسل جدید سرمایهگذاران به بیتکوین همان نگاهی را دارند که در گذشته سرمایهگذاران نسبت به طلا داشتند.
گرفتاری طلای جهانی در بازی جمع صفر
روزنامه دنیای اقتصاد در مطلبی درباره وضعیت طلا در بازار جهانی این روزها نوشت به نظر میرسد طلا در هفته اخیر، در یک بازی جمع صفر گرفتار شده است. بازی جمع صفر به این معنا است که هرچه اخبار مثبت درباره واکسنهای مختلف کرونا و درصد موفقیت آزمایشهای آنها به بازار مخابره میشود، به قیمت طلا فشار وارد میکند.
بازدهی طلای دو هفته اخیر نشانه چیست؟
از سوی دیگر افزایش مجدد تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در کشورهای مختلف از جمله آمریکا این فشار قیمتی را خنثی میکند. بازدهی این فلز ارزشمند در دو هفته اخیر نیز تردید طلا در میانه امیدواریها و نگرانیها را به خوبی نشان میدهد.
در چنین شرایطی سرمایهگذاران در بازار طلا مشغول ارزیابی از وضعیت اجتماعی خود هستند. از یکسو اعمال قرنطینه و محدودیتهای جدید بر نگرانیها میافزاید و از سوی دیگر کشف واکسن کرونا چشمانداز روشنی را پیشروی سرمایهگذاران قرار میدهد. تحلیلگران کمپانی ING در این مورد معتقدند که این دوگانگی در شرایط کنونی بازارها میتواند منجر به خنثی کردن دو طرف شود و در نهایت فعلا یک بازی با جمع صفر را برای طلا رقم بزند.
فشار بر صندوقهای معامله طلا
این چشمانداز دوگانه درباره طلای جهانی در حالی است که طی هفته گذشته صندوقهای قابل معامله در بورس با پشتوانه طلا شاهد خروج شدید سرمایه بودند و این عامل فشار زیادی بر قیمت طلا آورد. هرچند طلا توانست ارزش خود را در محدوده بالغ بر 1 هزار و 850 دلار نگهدارد. در نهایت در پایان هفته گذشته قیمت طلای جهانی در کانال 1 هزار و 871 دلار قرار گرفت.
احتمال نوسان مثبت قیمت طلا در این هفته
با این وضعیت تحلیلگران طلای جهانی معتقدند در هفته جاری طلای از محدوده 1850 دلاری خود یک نوسان مثبت 150 دلاری تا کانال 1 هزار و 900 دلار خواهد کرد. این تحلیلها تاکید دارند فعلا کاتالیزور قوی برای نوسان شدید کاهشی یا افزایشی برای طلا وجود ندارد. منظور از این نوسان شدید مثبت رسیدن قیمت به مرز بالغ بر 2 هزار دلار است.
تنها کاتالیزوری که در این روزها میتوان به کمک آن انتظار نوسان مثبت شدید داشت، بستههای حمایتی هستند که تا سرکار آمدن جوبایدن به عنوان رئيس جمهور آمریکا فعلا خبری از آن نخواهد بود.
خروج 50 تن طلای خالص از صندوقها
آنچه این روزها در مورد وضعیت طلای جهانی بیش از همه جلب توجه میکند خروج خالص 50 تن طلا از صندوقهای قابل معامله در بورس با پشتوانه طلاست. کارشناسان هشدار دادند که سرعت خروج سرمایه از صندوقهای قابل معامله در بورس با پشتوانه طلا میتواند نشاندهنده ریسکی بزرگ برای این فلز ارزشمند باشد. این وضعیت از ماه آوریل سال ۲۰۱۹ بدترین عملکرد صندوقهای مذکور محسوب میشود. یکی از دلایل این خروج سرمایه افزایش نگرانیها به وضع قرنطینه جدید است.
احساسات نسبت به قیمت کماکان مثبت
آخرین نظرسنجی کیتکو نیوز که در آن 17 نفر شرکت کردهاند، گویای این است که روند کوتاه مدت مشخصی در بازار طلا قابل مشاهده نیست. اگرچه اکثریت و اجماع در آرای این هفته تحلیلگران والاستریت و میناستریت (سرمایه گذاران خرده فروش) وجود ندارد، اما احساسات گاوی (صعودی) در بازار همچنان کمی بیشتر است.
در نظرسنجی عمومی برخط (آنلاین) کیتکو از سرمایهگذاران خرده فروش هم نشان میدهد احساس صعودی در پایینترین سطح از ماه می 2019، یعنی 1 سال و نیم یا 80 هفته پیش قرار گرفته است.
نظرسنجی کیتکو از کارشناسان نشان میدهد:
- 47 درصد شرکتکنندگان امید به افزایش قیمت طلا در هفته آینده داشتند.
- 29 درصد شرکت کنندگان معتقدند قیمت طلا در هفته آینده کاهش پیدا میکند.
- 24 درصد شرکت کنندگان نسبت به قیمت طلا در هفته آینده نظر خنثی داشتند.
نظرسنجی آنلاین کتیو از 1539 نفر نشان میدهد:
- 42 درصد شرکت کنندگان امید به افزایش قیمت طلا در هفته آینده داشتند.
- 39 درصد شرکتکنندگان معتقدند قیمت طلا در هفته آینده کاهش پیدا میکند.
- 20 درصد شرکتکنندگان نسبت به قیمت طلا در هفته آینده بیطرف بودن
نیمنگاهی به بسته اقتصادی کمکها
کوین گرادی، رئیس فیونیکس فیوچرز اند آپشنز از شرکتکنندگان این هفته نظرسنجی کیتکو نیوز میگوید: من فکر میکنم طلا در این محدوده به دام افتاده است و ما تا زمانی که اطلاعات جدیدی کسب نکنیم در اینجا باقی خواهیم ماند. در واقع، برای اینکه طلا به بالای 1900 دلار برسد، باید اخبار مربوط به اقدامات بستههای کمکهای اقتصادی جدید را ببینیم، اما چنین اتفاقی اکنون در اولویت به نظر نمیرسد.
خطر سقوط وجود دارد
اوله هانسن رئیس استراتژی کالاهای اقتصادی ساکسو بنک و یکی از شرکتکنندگان در نظرسنجی اخیر کیتکو هم با اعتقاد به اینکه خطر سقوط قیمت طلا وجود دارد، میگوید: زیرا اخبار بیشتر درباره واکسن کرونا باعث افزایش خوشبینی به بهبود اقتصادی در سرمایهگذاران و در نتیجه تخلیه پناهگاهها میشود. عدم اطمینان اقتصادی-سیاسی و انگیزههای تصویب محرکهای مالی بیشتر از قیمت طلا حمایت خواهد کرد.
فرصت کمتر شدن قیمت از 1850 دلار
در نهایت هانسن تاکید میکند: روی طلا صعودی هستم، اما عجله ای برای خرید ندارم. من افت زیر 1850 دلار را به عنوان یک فرصت خرید میبینم.
گرادی هم اینگونه میگوید: اگرچه در کوتاه مدت نسبت به طلا بی طرف است، اما همچنان در بلند مدت پتانسیل قیمت های بالاتر را در نظر دارد. طلا به دلیل همهگیری به این سطح نرسیده، بلکه طلا به این سطح رسیده است زیرا ارزش ارزها کاهش یافتهاند و پس از پرداختن به پاندمی کرونا، ارزش آنها بازهم کاهش خواهد یافت.
دو تحلیل از قیمت و باز 2 قطبی
جمعبندی نظرات کارشناسان و تحلیلگران را میتوان اینگونه مطرح کرد که برخی از آنها آینده بلند مدت طلای جهانی را صعودی میبینند.
مشابه این تحلیل را شرکت خدمات مالی گلدمن ساکس چند روز قبل ارائه کرد و در آن پیشبینی شد طلای جهانی افزایش 22 درصدی را در سال 2021 تجربه خواهد کرد و قیمت هر اونس به محدوده 2300 دلار میرسد.
در مقابل شرکت خدمات مالی مکواری استرالیا جزء شرکتهایی بود که پیشبینی کاهش قیمت 17 درصدی طلا را در سال آینده میلادی مطرح کرد. این شرکت قیمت هر اونس طلا را در محدوده 1550 دلار دید.
منابع: اقتصاد نیوز- دنیای اقتصاد- شبکه اطلاع رسانی طلا، سکه و ارز- خبرآنلاین