دلار می‌ماند یا می‌پرد؟

از ابتدای این هفته بازارساز تلاش کرد اجازه افزایش قیمت دلار در بازار آزاد را به نوسان‌گیران ندهد. همین باعث شد روز شنبه قیمت دلار اندکی بیش از 26 هزار و 500 تومان برود، اما از ظهر همان روز حضور فعال‌تر بازارساز شروع شد. این روند در روز بعد هم ادامه پیدا کرد و تا لحظه نگارش این گزارش در روز سوم تعطیلات کرونایی و اجرای محدودیت‌های جدید ادامه داشته است.

در لحظه نگارش این گزارش قیمت دلار در محدوده 25 هزار و 600 تومان است و بین قیمت خرید و فروش دلار در صرافی‌ها 1000 تومان اختلاف هست.

کاهش اختلاف بازار آزاد و صرافی‌ها

افت پلکانی قیمت دلار این روزها در بازار آزاد هم نمود پیدا کرده است، به طوری که تمایل برای فروش دلار بیشتر شده است. این روزها اختلاف بین قیمت بازار آزاد و قیمت صرافی‌ ملی کم است و در سبزه میدان و خیابان فردوسی قیمت عرضه تمایل کاهشی نشان می‌دهد. اتفاقی که در بازار سکه و طلا افتاده است هم مشابه بازار ارز و دلار است و قیمت‌ها در این بازار کاهشی است.

اقتصاد نیوز در تحلیلی از شرایط این روزهای بازار نوشت: به گفته فعالان، تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، سمت و سوی انتظارات در بازار ارز همواره افزایشی بود. در شهریورماه و مهرماه همواره هول و ولعی برای خرید ارز وجود داشت، چرا که معامله‌گران هراس داشتند قیمت رشد بیشتری را تجربه کند. با این حال، پس از انتخابات آمریکا، این متغیر کم‌رنگ‌تر شده است. همین مساله توان بازارساز برای قدرت‌نمایی در بازار ارز را بیشتر کرده است.

چگونگی سیاست‌گذاری مهم است

آنچه این روزها تحلیلگران بازار ارز را نگران کرده است نحوه سیاست‌گذاری برای ایجاد ثبات در بازار است، برخی می‌گویند تلاش برای کاهش شدید قیمت‌ها اشتباه است و سیاست مناسب کاهش آرام آرام قیمت‌هاست. این دسته معتقدند در صورتی که قیمت‌ها در محدوده 25 هزار تومان فعلا بماند، نوسان‌گیران به مرور خسته می‌شوند و ارزهای خود را عرضه خواهند کرد.

البته آنچه در نگاه کلان‌تر مطرح می‌شود این است که لازم است حتما بازارهای جایگزین ارز و سکه معرفی شود تا نقدینگی‌ها به آنجا هدایت شود.

رفتار معامله‌گران در تقابل با بازارساز

البته به غیر از اینکه شرایط این روزهای بازار به نوع برخورد بازار ساز ربط داده می‌شود، هنوز تحلیل‌هایی هم مطرح می‌شود که رفتار معامله‌گران و فعالان بازار را دلیلی برای روند کنونی معرفی می‌کند. بر این اساس علت اینکه دلار در محدوده 25 -26 هزار تومان تثبیت شده است به این عامل ربط داده می‌شود که فعالان بازار هنوز تصمیم قطعی برای آینده خود نگرفته‌اند.

به این ترتیب هر زمان فعالان بازار در تصمیم‌های خود تجدید نظر کنند قیمت‌ها وارد کانال جدید می‌شود. ممکن است تصمیم جمعی بر فروش ارز باشد، در این صورت یک ریسک موثر این خواهد بود که در صورت بازنگشتن منابع نفتی ریزش قیمت‌ها دوام نخواهد داشت و فروشندگان متضرر خواهند شد. چنانچه رفتار معامله‌گران به سمت خرید در بازار حرکت کنند در این صورت ریسک موثر رفع تحریم‌ها خواهد بود که امکان کاهش قیمت‌ها در ماه‌های آتی را در پی دارد.

البته در کوتاه مدت اینکه رفتار بازارساز چقدر استمرار داشته باشد هم مهم است و این عامل جلوی رفتارهای هیجانی در بازار اثر بازدارنده ای دارد. این موضوع فعلا کار را برای نوسان‌گیران سخت کرده است.

عوامل تاثیرگذار بر بازار در کوتاه مدت و بلند مدت

اینکه در بلندمدت بازار ارز چه سرنوشتی خواهد داشت به نظر می‌رسد کماکان عواملی همچون ساکن آینده کاخ سفید، مذاکرات بین‌المللی و رفع تحریم‌ها مربوط است. در کنار این ورود و خروج منابع ارزی به داخل کشور هم از عوامل مهمی محسوب می‌شوند.

در کوتاه مدت به نظر می‌رسد نحوه تزریق ارز از سوی بانک مرکزی توانسته شرایط را آرام کند. به طوری که می‌توان گفت یک هفته گذشته با ثبات‌ترین هفته برای دلار در پاییز تا اینجا بوده است.

تغییر انتظارات در بازار

برخی معتقدند در این روزها انتظارات در بازار تغییراتی کرده است که در کوتاه مدت می‌تواند کاهش قیمت را به همراه داشته باشد. در تحلیل این دسته استمرار ثبات قیمتی بیشتر دلار با لزوم در پیش گرفتن سیاست‌های انقباضی مطرح می‌شود.

منابع: اقتصاد نیوز- دنیای اقتصاد- شبکه اطلاع رسانی طلا، سکه و ارز

اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید!