
ماراتون جدید بورس تهران
بورس تهران برای چندمین روز پیاپی روند سبز پوش بود. ادامه روند تقاضا در بورس تهران به نظر برخی از کارشناسان روند امیدوارکنندهای دارد.
شاخص کل بورس تهران امروز 1.23 درصد رشد در جایگاه 1.375.538 نشست. شاخص بورس تهران از 20 آبان بعد از نزولی تقریباً طولانی به صورت مستمر افزایشی بوده است. این درحالی است که بازارهای موازی مانند خودرو، مسکن، ارز و طلا با نزول روبرو بودهاند. حتی محمد پورتدین، کارشناس بازار سرمایه پیشبینی میکند که احتمال دارد بازار بورس تهران به شاخص 3 میلیون برسد.
آیا سرمایههای کوچک بار دیگر اعتماد میکنند
آنچه در دوره اول رشد جهشوار بورس در دوره اول تأثیرگذار بود، اقبال سرمایههای کوچک به بازار بورس بود. سرمایههای کوچکی که نه به دلیل اعتماد بلکه به دلیل ترس از دست رفتن ته ماندههای حسابهای ریالی خود به بورس روی آوردند.
علی صادقین اعتقاد دارد «بازار سهام بیشک نسبت به دیگر بازارهای موازی مانند ارز، خودرو، طلا و سکه پیشتاز خواهد بود.» البته این بستگی به تصمیمگیری دولت برای نرخ سود بانکی دارد. این ترس وجود داشته که بانک مرکزی نرخی سودی بیش از 20 درصد را تعیین کند که البته هفته پیش غلامرضا همتی رئیس بانک مرکزی آب پاکی را روی دست همه ریخت و اعلام کرد که سود بانکها از 20 درصد بالاتر نمیرود. به این ترتیب میتوان اطمینان داشت که بانکها برای دریافت نقدینگی وارد رقابت با یکدیگر نشود.
به این ترتیب در صورتی که قیمت دلار در همین بازه 25 تا 26 هزار تومان ثابت بماند و با توجه به انتخاب بایدن به ریاست جمهوری ایالات متحده، این امیدواری وجود دارد که اقبال به بورس در ماه آذر بیشتر شود.
در سومین روز کاری هفتهای که با آغاز تعطیلیهای فراگیر همراه شده است، بازار سرمایه به استقبال روز پرمعامله دیگری میرود. از یک سو گروهی از سهامداران که به دنبال نقدکردن تمام یا بخشی از سبد سهام خود بودند، در دو روز گذشته این کار را انجام داده اند. در مقابل آن گروه از سرمایهگذارانی که به دنبال اولین اصلاح شاخصکل برای ورود مجدد به بازار بودند، این فرصت را غنیمت شمرده و احتمال دارد شاهد تزریق نقدینگی از سمت حقیقیها باشیم.
با تعطیلی بازار طلا و ارز، نوسانات بازارهای موازی با بازارسرمایه به دشت کاهش یافته است. قیمت دلار در بازار متشکل ارزی در ابتدای کانال 25 هزار تومان و در بازار غیررسمی در ابتدای کانال 26 هزار تومان قرار دارد. اگرچه بازار طلا تعطیل است اما در بازار غیررسمی نرخ هر قطعه سکه در کانال 11 میلیون تومان قرار دارد.
شروع بازارهای جهانی نیز با نوسان خاصی همراه نبود. هر بشکه نفت برنت در کانال 45 دلار قرار دارد، هر اونس طلا در محدوده 1870 دلار در حال نوسان است و مس و روی نیز نوسان اندکی داشتهاند.
با این همه اعتماد عمومی چیزی نیست که بار دیگر در بازه زمانی چنین اندکی به دست آید. جدال نفسگیر بین سرمایههای خرد و قیمتگذاریهای دستوری چیزی نیست که تمایل فعالان سهام را برآورد.
نگاه بودجهای به بازار سهام
فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد میگوید روش تامین مالی از طریق مراجعه به مردم از جمله فروش اوراق، کمک زیادی به ما کرده است و در ۷ ماه امسال از محل اوراق, ۱۱۷ هزار میلیارد تومان درآمد و تامین مالی داشتیم که از این رقم، ۹۰ هزار میلیارد تومان از طریق فروش اوراق بوده است.
وزیر اقتصاد میگوید بازار سرمایه نقش محوری خود را در تامین مالی اقتصاد، ایفاء کند. در کل پارسال از بازار سرمایه ۲۶۴ هزار میلیارد تومان تامین مالی کردیم، اما این رقم فقط در شش ماه نخست امسال ۳۲۰ هزار میلیارد تومان بوده است. اگر اتفاقات ۲ ماه اخیر در این بازار رخ نمیداد، حتما بیش از این تامین مالی میکردیم. بسیاری ابرتورم را پیش بینی میکردند، اما این گونه نشد. از این رشد نقدینگی راضی نیستیم و همه تلاش دولت و بانک مرکزی برای کنترل نقدینگی است.
این در حالی است که سیاستهای دولتی بوده است که به رشد نقدینگی منجر شده. حتی رئیس دفتر ریاست جمهوری شاخص تعیین میکند و میگوید یک میلیون و 500 هزار عدد خوبی است.
دکتر لطفعلی بخشی اقتصاددان با انتقاد از روند دولت در دخالت در بورس میگوید تنها 20 درصد سهان شرکتهای بورسی شناوری است و بیشتر این سهام در دست شرکتهای دولتی و خصولتی است. ۱۶ تا ۱۷ میلیون نفر بورس باز حرفه ای در بازار داریم و ۴۰ میلیون نفر سهامدار غیر فعال داریم که ۹۰ درصدشان فقط دنبال سود کلان هستند و تخصصی ندارند.