
افزایش نرخ بیتکوین در سایه بیم و امید سرمایهگذاران
این روزها که در بازارهای داخلی و جهانی سرمایهگذاران نوسانهای توام با کاهش را تجربه میکنند، اوضاع برای ارزهای دیجیتالی متفاوت است و علیرغم نوسانات سرمایهگذاران با قبول ریسک سرمایهگذاری برای خرید این ارزها تجارب بهتری از کسب سود دارند.
همین امروز 8 آذرماه به گزارش تجارت نیوز بیتکوین با وجود کاهش محسوس ارزش نسبت به روز قبل در محدوده 16 هزار 991 دلار معامله میشود. اوتریوم هم در محدوده 514 دلار معامله میشود.
بیتکوین جانشین طلا؟
اتفاقات خوبی که این روزها برای ارزهای دیجیتالی میافتد باعث شده تا برخی تحلیلگران اقتصادی در جهان به این نتیجهگیری برسند که بیتکوین در حال جایگزینی با طلاست و نگاه سنتی برای خرید و نگهداری طلا جای خود را به تهیه بیتکوین داده است.
تحلیلها حکایکت از این دارد که پیشرفت بیتکوین در این روزها که طلا در جهان چشمانداز نامشخصی دارد ریشه در این دارد که سرمایهگذاران فعالیت در این بخش را امن میدانند و دلیل دیگر این است که تصمیم سیستم پرداخت آنلاین PayPal برای استفاده از این رمز ارز در پلتفرم خود آینده آن را روشن کرده است.
نزدیک شدن به مرز 17 هزار دلار
قیمت بیتکوین از ژانویه 2018 (تقریبا دو سال قبل) رشد خوبی را سپری کرد و همانطور که اشاره شد در حال حاضر از مرز 16 هزار دلار عبور کرده و نزدیک به 17 هزار دلار رسیده است.
بازدهی بیتکوین به عنوان بزرگترین ارز دیجیتال در دنیا در بعضی روزها دو رقمی و مثبت بوده است. رشد مثبت بیتکوین موجب شده تا برخی دیگر از ارزهای دیجیتال مشابه همچون اوتریوم که دومین رمز ارز محبوب دنیاست نیز رشد مشابهی را تجربه کند.
احتمال شکستن رکورد 20 هزار دلاری 2017
عملکرد مثبت بیتکوین در بین سایر سرمایهها موجب شده است کسی فتح قله 20 هزار دلاری آن را بعید فرض نکند. برخی افزایش قیمت بیتکوین در این روزها را ناشی از اعلام محرکهای مالی توسط دولت های جهان میدانند که سعی دارند از اثرات منفی شیوع کرونا بر اقتصادشان بکاهند. (این محرکهای مالی توسط بانک مرکزی کشورها برای ورود پول بیشتر به اقتصاد است.)
چند عامل برای رشد بیتکوین
بیزنس اینسایدر در بررسی که از اثرات رشد بیتکوین انجام داد در گزارشی که مرداد ماه منتشر شد، اعلام کرد: بیتکوین در ماه اوت پس از نوسانهایی در طول تابستان در ماه اوت از چندین آستانه روانی گذشت. این افزایش قیمت در حالی صورت میگیرد، بازار سهام هم به قیمت بسیار بالایی رسده است و سرمایهگذاران به دنبال چرخش سرمایههایشان به بازارهای امن هستند.
این گزارش می افزاید: این رمز دیجیتالی همچنین به علت کاهش نرخ بهره در آمریکا اقزایش قیمت پیدا کرده است. برنامههای بانک مرکزی آمریکا برای نگهداشتن بهرهها نزدیک به صفر باعث میشود بهرههای واقعی خزانهداری آمریکا به زیر صفر برسد و سرمایهگذاران مجبور میشود برای یافتن سود مطمئن به جاهای دیگر بروند. عدهای سرمایهگذاران به خرید طلا روی آوردهاند، چرا که بهرههای بسیار پایین هزینه جایگزینی نگهداشتن فلزی بدون بهره را بسیار کاهش داده است.
تبلیغات اینستاگرامی بیتکوین
بیتکوین هرچند این روزها در داخل هم هواداران خاص خودش را دارد و در شبکههای اجتماعی بهویژه اینستاگرام صفحات فراوانی برای تبلیغ آن وجود دارد و اکانتهای مختلفی سعی در ترغیب افراد برای سرمایهگذاری روی آن دارند، هنوز به صورت کامل و رسمی از سوی نهادهای قانونی پذیرفته نشده است و همین ریسک سرمایهگذاری بر آن را بالاتر برده است.
برخی مشغول ارزیابی بیتکوین
با این حال برخی با قبول اینگونه از ریسکها و نوسانات احتمالی آن سرمایهگذاری بر ارزهای دیجیتال را شروع کردهاند. البته به غیر از این گروههای پیشرو برخی دیگر با تاخیرهای بیشتر در حال امتحال کردن سرمایهگذاری بر ارزهای دیجیتال هستند و مشغول مطالعه آن هستند.
آمار گوگل ترند
نگاهی به میزان جستوجوی واژه بیتکوین در گوگل ترند نشان میدهد رفته رفته تمایل کاربران برای مطالعه این ارزهای دیجیتالی طی یکسال گذشته بیشتر شده است. البته این موضوع چندان هم عجیب نیست بعد از سقوط بورس و نوسانات تقریبا غیرقابل پیشبینی در سایر بازارها رشد 70 درصدی بیتکوین طی یکسال میلادی گذشته برای هر سرمایهگذاری جذاب است!
تقلای برای تکرار اوج 2017
هرچند این نکته نباید ناگفته بماند که بیتکوین اگر این روزها رشد خوبی را تجربه میکند هنوز جبران افت خود نسبت به سال 2017 با قیمت 20 هزار دلار را نکرده است.
با این حال بهنظر میرسد شرایط بیتکوین هر روز در حال بهتر شدن است چرا که این روزها گفته میشود صندوقهای بزرگ سرمایهگذاری قصد دارند بر بیتکوین تمرکز کنند و سرمایهگذاریشان را در این بخش توسعه دهند. این موضوع میتواند برای سرمایهگذاران خرد هم نوید خبر خوش باشد. این عامل میتواند به سرعت بیتکوین را به نقطه اوج خود در سال 2017 برساند.
آیندهای که ساتوشی ناکاماتو متصور نبود!
از سویی مجوز دادن به بانکهای مرکزی برای نگهداری بیتکوین هم از جمله نشانههای آینده روشن و مطمئن درباره بیتکوین است. آینده روشنی که حتی شاید ساتوشی ناکاماتو به عنوان خالق بیتکوین آن را تصور نمیکرد!
به عبارتی بیتکوین بعد از گذراندن تقریبا بیش از یک دهه پر فراز و نشیب پیشبینی میشود به دوران جدیدی وارد شده است که ممکن است تغییرات آن همانند بعد از سال 2013 نباشد که به راحتی ارزش آن 50 درصد افت کرد. هرچند هنوز هم توصیه میشود سرمایهگذاران نباید با خوشبینی تام و تمام به آینده بیتکوین بنگرند.
چند حسن و عیب بیتکوین
این واقعیت که هیچ بانک مرکزی بر بیتکوین مدیریت ندارد اگرچه از نگاه برخی سرمایهگذاران ریسکپذیر یک فرصت است اما میتواند تهدید هم محسوب شود چرا که سرمایهگذار احساس میکند پولش بیپشتوانه است.
البته ناگفته نماند این مزیت بیتکوین که به کمک معادلات ریاضی طراحی شده است مبنی بر اینکه یک نهاد همچون بانک مرکزی نمیتواند سیل جدیدی از این نوع ارز دیجیتالی را روانه بازار کند و به عبارتی دیگر ارزهای دیجیتالی را بیارزش کند یک مزیت تلقی میشود.
در واقع آنها که بیتکوین و ارزهای دیجیتالی را خلق کردند و آن را توسعه دادند این سیستم را به گونهای طراحی کردند تا به جای سیستم کنترل متمرکز شبکهای متشکل از تعداد زیادی کامپیوتر در نقاط مختلف جهان بر صحت تبادلات بیتکوین نظارت میکنند و بیتکوینهای تازه استخراج شده را صحت سنجی میکنند.
از طرفی همه تراکنشهای قبلیِ بیتکوین و هر تراکنش جدیدی که در شبکه بیتکوین اتفاق میافتد، در یک فهرست (log) جمعآوری و نگهداری میشود. کامپیوترهای داخل شبکه با هم ارتباط برقرار میکنند تا فهرست رسمی بیتکوین را بهروزرسانی کنند.
سخن پایانی
در این روزها هرچند بیتکوین جذابیت خود را برای سرمایهگذاران نشان داده است اما پیچیدگیهای آن و ترس از کلاهبرداری باعث میشود سرمایهگذاران با نگاههای سنتی کمتر راغب به معامله آن باشند. در عوض بسیاری از خدمات اینترنتی قابل خرید و معامله با بیتکوین شدهاند.
ترس از کلاهبرداری، پیچیدگی نرمافزاری و نوسان زیاد طی یک دهه از جمله مهمترین عواملی هستند که هنوز تردید معاملهگران نسبت به بیتکوین را در پی داشته است.
منابع: تسنیم- تجارت نیوز- همشهری آنلاین- بیزنس اینسایدر