
ریشه گران ماندن موبایل بعد کاهش دلار چیست؟ + جدول قیمت
قیمت ارز با شیوع کرونا در ایران در اواخر سال گذشته تمایل به افزایش نشان داد و امسال دلار رکورد 30 هزار تومانی را شکست. افزایش قیمت دلار طی ماههای اخیر با توجه به نامعلوم بودن سرنوشت انتخابات آمریکا بیشتر بهگونهای رقم خورد که برخی پیشبینی میکردند با انتخاب مجد دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا احتمال افزایش قیمت بیشتر هم وجود دارد.
همراه دلار بالا میرود؛ اما پایین نمیآید!
اما با انتخاب نشدن ترامپ و اعمال یکسری سیاستهای مدیریت بازار ارز توسط بانک مرکزی جلوی افزایش قیمت دلار گرفته شده است. البته هرچند هنوز نمیتوان در مورد آینده دلار با قطعیت صحبت کرد، ولی آنچه این روزها مورد توجه قرار گرفته این است که چرا برخی کالاها همچون موبایل که با افزایش قیمت دلار، نرخهایشان صعودی بالا رفت در این دوره جدید کاهش قیمت پیدا نکردهاند و اگر کاهشی دارند محسوس نیست.
به عنوان مثال چطور وقتی دلار در یک شب از 30 هزار تومان به 24 هزار تومان سقوط کرد و کاهش 20 درصدی را تجربه کرد چنین نسبتی در کاهش قیمت اقلام وابسته به دلار وجود ندارد اما همین کالاها نسبت به افزایش دلار حساسیت بالایی نشان دادند.
توجه افکار عمومی معطوف قیمت موبایل
موضوع قیمت موبایل این روزها تحت تاثیر کاهش نسبی دلار از جمله موضوعاتی است که در این روزها بسیار مورد سوال قرار میگیرد. از آنجایی که مصرفکنندگان تلفن همراه در ایران تعداد بالایی هستند و ارزیابی گردش مالی سالانه 2 میلیارد دلاری از بازار تلفن همراه در ایران وجود دارد موضوع قیمت نهایی که تلفن همراه به دست مصرفکننده میرسد در کانون توجه افکار عمومی قرار دارد. به خصوص که بازار تلفن همراه در ماههای گذشته دوران پر افتوخیزی را تجربه کرد.
تقاضای فصلی کاهش دارد
امیر اسحاقی، دبیر اجرایی انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی با اشاره به وضعیت فعلی بازار موبایل، میگوید: با توجه به اینکه تقاضای فصلی کاهش پیدا کرده، بازار دچار رکود یا تعادل نسبی شده و از نظر قیمتی هم وضعیت تقریبا متناسب است.
وی میافزاید: در بازار موبایل شاهد آرامش هستیم اما در بازار تبلت با توجه به اینکه هنوز تقاضا ادامه دارد و عموم بیش از ۸۰ درصد از تبلت مورد نیاز کشور به صورت غیررسمی و از طریق قاچاق وارد میشود و طرح رجیستری هم برایش اجباری نیست، وضعیت هنوز به ثبات و آرامش نرسیده است.
دلار هنوز تثبیت نشده است
از نگاه ابراهیم درستی، عضو هیات رئیس اتاق اصناف ایران برای بازارهای مانند تلفن همراه، تثبیت قیمت دلار اهمیت زیادی دارد، او در یک ارزیابی از وضعیت بازار تلفن همراه همچنین گفته است که نوسانات موجود باعث میشود فروشندگان در مورد قیمتگذاری با ابهام مواجه شوند.
پیشبینی کاهش قیمت در آذر
با وجود این گمانهزنیهای متفاوت برخی پیشبینی میکنند قیمت موبایل در آذرماه بازهم کاهش داشته باشد.
البته هنوز چند روزی از تعطیلات کرونایی باقیمانده است و احتمال تمدید برای حداقل یک هفته دیگر وجود دارد. این وضع موجب میشود فروشگاههای عرضه موبایل اگر تقاضا بعد از بازگشایی مغازهها بالا باشد به راحتی زیربار کاهش قیمت نروند.
از طرفی سناریو بازگشایی مغازهها بعد از تعطیلات کرونایی میتواند حالت عکس هم پیدا کند و بعد از بازگشایی فروشگاهها تمایل به جذب نقدینگی و ایفای تعهدات مالی کسبه موجب شود تا کاهش قیمت با سرعت بیشتری رقم بخورد. به این حالت میتوان رفتار شرکتهای بزرگ عرضه و پخش موبایل را هم افزود که میتواند قیمت نهایی بعد از بازگشایی مغازهها را دستخوش کاهش یا افزایش کند.
توصیه به مردم؛ فعلا موبایل هم نخرید!
محمد مهدی غفوریان پیرنیا، رئیس کمیته تخصصی تلفن همراه کشور درباره ارزیابی خود از شرایط این روزهای بازار میگوید: به مردم توصیه میشود تا حدود یک الی دوماه ماه آینده از خرید گوشی خودداری کنند و منتطر بمانند تا بازار به ثبات برسد.
تناقضات درباره واردات موبایل
آنچه این روزها میتواند شرایط قیمت موبایل در بازار طی ماههای آتی را رقم بزند این است گفته میشود بیش از ۷۰ شرکت واردکننده موبایل بیش از ۳ میلیون گوشی تلفن همراه ثبت سفارش کردهاند که بر اساس همین موضوع طی ماههای آتی طرف عرضه در بازار با افزایش مواجه میشود.
چندی پیش هم خبری منتشر شد که در آن یک مقام مسئول در اداره واردات و امور مناطق آزاد گمرک کشور [که به دلیل نامعلومی نام وی در رسانهها برده نشده است] گفته بود موانع قانونی ترخیص گوشی های تلفن همراه موجود در گمرک رفع شده است، وی میگوید: گوشی های وارداتی به زودی ترخیص خواهند شد.
با این حال برخی فعالان بازار گلایه دارند که واردات در بازار به صورت قطرهچکانی انجام میشود. به نظر میرسد قضیه ریشه در موضوعاتی مانند تخصیص ارز دارد. موضوعی که رئيس مرکز اطلاع رسانی انجمن واردکنندگان موبایل به آن تاکید کرده است.
حال ناخوش بازار قبل تعطیلی کرونایی اخیر
شواهد میدانی در روزهای قبل از تعطیلات کرونایی گویای این بود که بسیاری از افراد خرید گوشی را متوقف کرده بودند. این در حالی است که سخنگوی اتحادیه تلفنهای همراه پیشبینی کرده است از اوایل آذرماه قیمت تلفن همراه با توجه به افت قیمت دلار در مسیر کاهش قرار بگیرد.
مهدی محبی، رئيس اتحادیه موبایل ایران هرچند گمانهزنی درباره کاهش قیمت تلفن همراه را نامحتمل ندانسته است اما خواستار ورود بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت شده است تا قیمتهای موبایل بعد از کاهش نرخ ارز در مسیر کاهش قرار بگیرد.
مشکلات ارزی برای واردات
وی چندی پیش هم با بیان اینکه کالایی در بازار وجود ندارد که فروشندگان بخواهند آن را بفروشند، گفت: تخصیص ارز به واردکنندگان گوشی، مربوط به سال ۹۸ می شود و هم اکنون واردکنندگان باز هم برای ورود کالا با مشکل مواجهند. بازار موبایل ماهانه نیازمند یک میلیون دستگاه گوشی است و بیش از ۲ میلیون کسری در بازار گوشی دیده می شود.
خواسته این مقام صنفی از دولت این بود که گوشی موبایل را در جمع گروه یک برای تخصیص ارز قرار دهد چرا که موبایل کالای مصرفی و ضروری برای خانواده است.
واردکنندگان چه میگویند؟
این صحبتهای محبی در حالی انجام شده است که در طرف واردکنندگان تلفن همراه این ادعا مطرح میشود که قیمت در همین اواخر 2-3 درصدی کاهش پیدا کرده است. از سویی این عده میگویند تغییر نرخ دلار –در بازار آزاد- تاثیر کمی بر افت قیمت دلار نیمایی دارد. با همین استدلال هم معتقدند نباید منتظر تغییر اساسی در قیمت تلفن همراه بود.
رونق قاچاق در آشفته بازار
ناظران بازار موبایل هم معتقدند آنچه این روزها در بازار میگذرد باعث شده تا واردات قاچاق موبایل هم رونق بگیرد. به عنوان مثال آیفون 12 به صورت قاچاق وارد بازار میشود و متعاقب آن قیمتگذاری سلیقهای شده است.
ادعای وارداتمان گران بوده است
برخی فعالان بازار تلفن همراه این روزها ضمن اینکه معتقدند هنوز قیمت دلار در وضعیت با ثبات قرار نگرفته است تا اثر خود را بر قیمت موبایل نشان دهد، میگویند آخرین واردات موبایل مربوط به دو ماه قبل بوده است در حالی که در آن مقطع قیمت دلار هنوز افت نکرده بود. به همین دلیل از نگاه آنها دلیل کاهش نیافتن محسوس قیمتها در این بازار به این عوامل مربوط میشود.
4 نظر درباره بهبود بازار
نظرات صاحبنظران بازار تلفن همراه بسیار متفاوت است و گاهی تناقض در خلال صحبتها دیده میشود. به عنوان مثال یکی صحبت از ثبت سفارش عمده و ورود گسترده به بازار میکند و فعالان بازار از وقفه افتادن در این فرایند صحبت میکنند.
با وجود این تناقضها برایند نظرات برخی صاحبنظران و فعالان در حوزه بازار موبایل برای بهبود وضعیت قیمت در بازار شامل 4 گزاره اصلی می شود: تداوم کاهش قیمت دلار در سامانه نیما، برداشتن محدودیت ثبت سفارش، افزایش سقف تخصیص ارز و آزادسازی موبایلهای دپو شده در گمرک.
منابع: ایسنا- تجارت نیوز- ممتاز نیوز- دیجی کالا