
پایان بورس در خردادماه
در شرایطی که دولت به دلیل کاهش فروش نفت و تحریمها با کسری بودجه روبرو است، فروش داراییها از مسیر بازار سرمایه شتاب گرفته است و وزیر اقتصاد نیز از این روند حمایت میکند. این درحالی است که کارشناسان اقتصادی به افزایش خطر بورس در ماههای آینده هشدار میدهند.
بیشتر بخوانید:
در یکی از بدبینانهترین پیشبینیها مجتبی توانگر اقتصاددان و منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم پیشبینی کرد که بورس تهران در اواسط خرداد ماه سقوط خواهد کرد. او در توییتی اعلام کرده است که:
«با توجه به روند موجود احتمال سقوط بورس دراواسط خرداد 1399 را شاهد خواهیم بود و تکرار ماجرای موسسات مالی واعتباری. آنچه دولت مدعی بود مجوز نداده است هرچند باید میپرسیدیم پس چرا نظارت نکردی. امروز که بورس هست و همه مجوزها را دولت محترم داده است آیا بازهم حرفی هست؟»
تعجب کارشناسان از رشد بورس
رشد شاخص بورس ایران در شرایطی است که تحریمهای گسترده اقتصادی ادامه دارد. شاخصهای بیثباتی در اقتصاد کلان و رشد اقتصاد منفی نشان میدهد که اقتصاد ایران در حالت رکود قرار دارد. این عوامل موجب شده است احسان سلطانی تحلیلگر اقتصادی با تحلیل نموداری از رشد بازار سهم ایران و جهان، این سئوال را مطرح کند که آیا معجرهای رخ داده است که ارزش سهام در ایران 2.5 برابر بیشتر از رشد بازار سهام در جهان بوده؟! آن هم در شرایطی که به دلیل شیوع ویروس کرونا بسیاری از کسبوکارها در ایران و جهان عملاً در تعطیلی به سر میبرند.
البته در شرایط حاضر که دست دولت از بسیاری از منابع درآمدی ارزی و ریالی کوتاه شده است تنها مسیر کسب پول در حال حاضر بازار سهام است. به همین دلیل تا زمانی که دولت بتواند از این راه به کسب درآمد بپردازد نسبت به هشدارهای کارشناسان در مورد عواقب خطرناک این سیاست بیاعتنا خواهد بود.
عبده تبریزی: سرنوشت محتوم ریزش بازار
رئیس سابق سازمان اوراق بهادار تهران و یکی از کارشناسان ورزیده بازارسرمایه در مورد این سیاست دولت هشدار دارد. حسین عبده تبریزی گفت: نگرانی آن است که نرخهای بازده بالا پایدار نماند و سرنوشت محتوم افزایش غیرمنطقی شاخص، به ریزش قیمتها بینجامد.
این کارشناس اقتصادی گفت: اگر افزایش شاخص تدریجی و منطقی نباشد، تداوم رشد آن ناممکن میشود، و با سقوط بازار، مردمی که با اشتیاق به گرد آن فرا آمدهاند، پراکنده میشوند و فرصت بزرگی که برای بازار سرمایه ایران فراهم شده، از دست میرود.
موسی غنینژاد: دولت از سپر انسانی استفاده میکند
موسی غنینژاد اقتصاددان برجسته در سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد در مورد وضعیت ایران روزهای بورس ایران گفت: امروزه همه قرائن و شواهد حاکی از آن است که تقریبا همه اهداف این سیاستهای اصلاح اقتصادی ناکام مانده و نه تنها گرهی از مشکل ناکارآمدی نظام اقتصادی ما نگشوده، بلکه در عمل و بهطور ناخواسته معضلات دیگری را هم ایجاد کرده است.
وی تأکید کرد: متولیان امر «خصوصیسازی» ظاهرا دوباره به فکر ادامه همان سیاستها بهصورتی دیگر افتادهاند. فروش اخیر ۱۰ درصد سهام «شستا» در بورس و مصاحبه رئیس سازمان خصوصیسازی درباره واگذاری سهام شرکتهای دولتی در قالب صندوقهای سرمایهگذاری وجه دیگری از قلب مفاهیمی چون «غیردولتی کردن اقتصاد» و «خصوصیسازی» را به نمایش گذاشته است. واقعا هدف از این واگذاریها چیست؟
وی دولت را در شرایط حال دچار مضیقه نقدینگی دانست و ادامه داد: و با این واگذاریها میخواهد برای بخشی از این مشکل چارهجویی کند و شاید از آن بدتر با ایجاد «سپر انسانی» ، قصد حمایت از بنگاههایی را دارد که از منابع یارانهای دولتی (ملی) هنگفتی استفاده میکنند.
این در حالی است که سرمایه اجتماعی دولت به گفته غنینژاد «به معنای عام کلمه، آسیب دیده و ترمیم آن فراتر از یک مساله سیاسی و اخلاقی، تبدیل به مسالهای امنیتی در سطح ملی شده است.» به گفته وی بهترین و کمهزینهترین روش از لحاظ مصلحت ملی و غیرتورمی بودن، «استقراض مستقیم از مردم» است.