
دلیل مخالفت صرافان با عملکرد سامانه نیما
در بخشنامههای اخیر اداره صادرات بانک مرکزی امکان فعالیت صرافیهای غیربانکی را با محدودیتهایی مواجه کرده، اما از آنجا که این صرافان به عنوان خدمتدهنده در سیستم ارسال حوالجات در سامانه نیما فعالیت دارند، تصمیمات اخیر مشکلات متعددی در پی خواهد داشت.
این درحالی است اقتصاد بازار آزاد زمانی میتواند بهترین بهرهوری را از خود نشان دهد که شرکتها و موسسات در چهارچوب قانون از امکان رقابت برخوردار باشند. با محدودیتهای جدید اداره صادرات بانک مرکزی برای صرافیهای غیربانکی به گفته کانون صرافان ایران این امکان از این موسسات گرفته شده است.
مشکلات سامانه نیما چیست؟
بر اساس اطلاعیه کانون صرافان ایرانیان سامانه نیما قوانین رقابت برابر و بهبود فضای کسبوکار را نظر نگرفته است. بخشنامههای بانک مرکزی با نادیده گرفتن نتایج و آثار منفی خود بر روی فعالیت صرافیهای غیربانکی که میبایست در سامانه نیما فعالیت کنند موجب کاهش فعالیت صرافان فعال در این سامانه شدهاند.
این همه در دوران سخت تحریمهای بینالمللی صورت میگیرد و این محدودیتها انگیزه و توان ارائه حوالجات را در این برهه تاریخی کاهش داده است. هماکنون بسیاری از فعالیتها در تعدادی از کارگزاریهای خارج از کشور انجام میگیرد و به دلیل تحریمها خطر شناسایی و آسیبپذیری آنها بالا خواهد رفت. چراکه محدودیتهای اعمال شده موجب کاهش تنوع کارگزاریهای فعال خارج از کشور شده است.
کانون صرافان ایران این محدودیتها را در تناقض با تقویت فضای رقابتی و بخش خصوصی میداند. راهکاری که سالها شعار بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بوده است و با عدم دخالت در سیستم عرضه و تقاضای ارز میتواند به کشف نرخ مناسب با توجه به تقاضا بینجامد.
عدم دریافت ارز توسط شرکتهای بزرگ
در اطلاعیه کانون صرافان ایرانیان آمده است که شیوه در پیش گرفته شده مشکل عدم دریافت ارز شرکتهای عمده عرضه کننده ماننده پتروشیمیها را در پیخواهد داشت. این مشکل که در سالهای قبل نیز گریبانگیر کشور بوده است با این دلیل به وجود آمد صرافیهای غیربانکی به دنبال تهیه ارز به اجبار در دام صادرکنندگان بدعهد گرفتار شوند و واردکنندگان خریدار از صرافیها نیر درگیر این چرخۀ معیوب شوند.
اطلاعیه به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد میکند از نظرات کارشناسی کانون صرافان در اتخاذ تصمیمات و سایر موارد مشابه بهرهمند گرفته شود. در بندهای آخر اطلاعیه به این نکته پرداخته میشود که از نظرات کارشناسی و پتانسیلهای بالای صرافیهای تضامنی و نقش آنان در تصمیمگیریها استفاده نشده است.