مدیریت ریسک سرمایه با سبد پرتفوی

این ضرب المثل قدیمی را شنیده‌اید؟ «همه تخم مرغ‌هایت را در یک سبد نچینید.» ایده اصلی سبد پرتفوی نیز درون از چنین ایده‌ای بیرون آمده است.

وقتی صحبت از سبد پرتفوی می‌شود همه یاد گزینۀ سهام‌ها در نرم‌افزارهای بورسی می‌افتند. درواقع سبد سهام یا سبد پرتفوی یا سبد پرتفولیو ترکیبی از سهام‌ها یا دارایی‌ها است. این سبد ایجاد شده است که در ارزیابی از حداکثر بازدهی و به حداقل رساندن ریسک به مالک یاری رساند.

بیشتر بخوانید:

بازار متشکل و نظام عملکردی آن

سامانه نیمایی چیست و چه مزایایی دارد؟

عوامل عمده موثر بر بازار ارز

فرض کنید فرد یا شرکت سرمایه‌گذاری می‌خواهد دارایی‌هایش را به نحوی مدیریت کند. بدیهی است که مثل هر سرمایه‌گذاری او نیز به دنبال بیشترین بازده و سود است. پیشنهاد عملگرایانه ما این است که با ایجاد تنوع در دارایی‌ها از ریسک سرمایه‌گذاری بکاهد. چراکه طبق قاعده سبد و تخم مرغ بهتر این است که سرمایه را با دارایی‌های مختلف خرج کرده برای کاهش ریسک سبدی از دارایی‌ها را داشت.

هدف سبد پرتفوی

هدف سبد پرتفوی، ایده‌ای برای مدیریت ریسک سرمایه است. در لغت پرتفولیو به معنی کیف دستی است که سرمایه‌دار مجموعه اسناد و مدارک خود را در آن حمل می‌کرد. سهامداران در گذشته روزانه به بازار بورس سرمی‌زدند تا وضعیت دارایی‌های خود را بررسی کنند. درنهایت اسناد و مدارک سهام‌ها را در کیف خود گذاشته و با خود حمل می‌کردند. این اصطلاح رفته رفته به بازار مالی کشیده شد و در کنار هم قرار گرفتن ترکیبی از دارایی‌ها شامل املاک، سهام شرکت‌ها، اوراق بهادار، سپرده‌های بانکی در سبد پرتفوی پیشنهاد می شد. هدف شرکت‌ها این بایستی باشد که با تنوع بخشی به دارایی‌ها و کاهش ریسک سرمایه‌گذاری سبد سرمایه‌گذاری یا پرتفوی مناسبی را درست کنند.

ایده اصلی نظریه مدرن پرتفوی این است که:

 با سرمایه‌گذاری در دارایی‌هایی که به طور کامل با هم همبستگی ندارند، دارایی‌ها ریسک یکدیگر را خنثی کرده و می‌توان به یک بازده ثابت با ریسک کمتر رسید.

فرض کنید شرکتی در حوزۀ ارز کار می‌کند. این شرکت برای کاهش ریسک باید بر روی انواعی از ارزها و نه فقط یک ارز خاص سرمایه‌گذاری کند.

انتخاب پرتفوی بهینه مارکوویتز

حال چگونه می‌توان سبد سرمایه‌گذاری را انتخاب کرد؟ یکی از سوالات و دغدغه‌های اساسی هر سرمایه‌داری انتخاب پرتفوی بهینه است. آنچه باعث اختلاف انواع پرتفوی می‌شود، معیار محاسبه ریسک است. اینجا است اسم پرتفوی مارکوویتز به میان می‌آید. در پرتفوی مارکوویتز، بازدهیِ سبد سرمایه بر مبنای میانگین–واریانس مورد انتظار انتخاب می‌شود. مارکوویتز تاکید می‌کند که پرتفوی بهینه یا کارا، کمترین واریانس را از میان کلیه پرتفوهای موجود دارد.  

نمودار زیر را توجه کنید .ایجاد سبد پرتفوی مارکوویتز با دو ارز دلار و یورو صورت گرفته است. در این نمودار نرخ ارزها از تاریخ 17/1/98 تا 12/5/98 به صورت روزانه مشخص شد و با محاسبه ریسک و بازده، نمودار آنها بدست آمد.


تهیه و تولید: واحد تحقیق و توسعه صرافی رادین

اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید!