
سقوط بورس با بازار ارز چه میکند؟
در دوماهه اخیر وقتی که همه چیز به میل سهامداران بود و شاخص کل در حال جابجایی رکوردهای تازه بود. اما از دیروز ناگهان تابلوی بورس اوراق بهادار رنگ قرمز گرفت و اکنون با خطر خروج نقدینگی از بورس روبرو هستیم.
اما چه شد نقدینگی به این سرعت به بورس وارد شد و در صورت خروج این نقدینگی بازارهای موازی مانند بازار ارز با چه وضعیتی روبرو خواند شد.
بورس ایران چگونه رکورد زد؟
قبل از این فرشاد مومنی، اقتصاددان نهادگرا و استاد دانشگاه علامه در مورد سیاستهای دولت در مورد تزریق نقدینگی به بورس هشدار داده بود. جز او بسیاری از کارشناسان و مسئولان نیز در مورد روند در پیش گرفته شده اظهار نگرانی کرده بودند.
بیشتر بخوانید:
کاهش نرخ سود بانکی و عبور از بحران
اصلاحات ساختاری در دستور کار نظام اقتصادی
این موضوع زمانی نگرانی را بیشتر میکند که اکثریت خریداران جدید سهام را نقدینگیهای خرد تشکیل میدادند که نه اطلاعی ار روند تحلیلهای نموداری و اساسی سهام دارند و نه با اطلاعات سایت کدال آشنایی پیشین داشتهاند.
محمودرضا خواجه نصیری دو روز قبل از سقوط بزرگ گفت که هدایت نقدینگی و سیاست سرمایهای دولت موجب افزایش بازده بازار سرمایه شده است. از این رو بسیاری از مردم این بازار را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنند. به عبارت دیگر این بازار جایگزین بازارهای زودبازده سالهای پیش مانند مسکن، خودرو و ارز شده بود.
تورم در کمین اقتصاد ایران
علی سعدونی، کارشناس اقتصادی در زمینه ثبات بازار گفت: انجام دهند که مهاجرت نقدینگی از سهمهای کوچک و بیبنیاد به سمت سهمهای بزرگ و بنیاددار هدایت شود. در غیر این صورت متاسفانه باز هم شاهد بروز چرخه تورمی از طریق بازار ارز خواهیم بود.
وی افزود: واقعیت این است که اگر سال گذشته دچار مشکلات تورمی شدیدتر نشدیم به این علت بود که حجم بزرگی از نقدینگی به سمت بازار سرمایه هدایت شد. وقتی بازده انتظاری یکی از بازارها بالاتر از سایر بازارها باشد طبیعی است که نقدینگی به سمت آن بازار حرکت میکند اما اگر بازاری بازده انتظاری بالاتری نداشت به طور سنتی در ایران سرمایه داران به سمت بازار ارز و طلا حرکت میکنند.
به نظر میرسد با توجه به پیوستگی بازارها در اقتصاد هرگونه تغییری در این بازار تأثیرهای تورم زا و بحران زا برای آینده به همراه خواهد آورد. برای همین لازم است مسئولان امر در زمینه ثبات بازارها به اندیشه واحدی برسند و آنها را به یکدیگر تنطیم کنند.
اما متاسفانه به گفته سعدونی سهامهای کوچک و سهامهایی که از نظر بنیادی قوی نبودند، رشدهای نجومی داشتند که این تهدید بزرگی برای بازار و اقتصاد کلان محسوب میشود.
تورم در نیمه دوم سال شروع میشود
پیش از این محمدرضا منجذب، نیز از تأثیر تورمی ورود نقدینگی بر بورس خبر داده بود. این کارشناس اقتصاد عنوان کرده بود که این نتیجه چندماه دیگر ظاهر میشود و احتمالا نیمه دوم سال خروج تدریجی نقدینگی از صنایع بورسی بتدریج آثار تورمی بیشتری را در بازارهای موازی و دیگر بازارها ظاهر می کند.
وی با بیان اینکه در مجموع ۶۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی طی دو ماه به بورس وارد شده است گفت: فرایند رشد بورس تا مادامی که حمایت دولت، افزایش عرضه سهام و ... اتفاق افتد، ادامه خواهد داشت. در کنارش نقدینگی وارد شده پس از طی یک فرایند تامین مالی صنایع داخل در بورس و احتمالا افزایشی در تولید همراه با تورم، وارد جریان مدور اقتصاد کلان ایران شده و تبدیل به تقاضا میشود. مجدد بخشی از آن وارد بورس میشود و عمده آن وارد بازارهای دیگر و بازارهای موازی خواهد شد. تاثیر تورمی و نهایی آن چندماه دیگر ظاهر میشود، و این بستگی به طول زمان واگذاریها و سیاستهای تامین کسری دولت در بورس دارد. احتمالا نیمه دوم سال خروج تدریجی نقدینگی از صنایع بورسی بتدریج آثار تورمی بیشتری را در بازارهای موازی و دیگر بازارها ظاهر می کند.